[RAZGOVOR] Viliam Prodan, državni prvak u rallyu: Vrijedi biti uporan

Autor: Miroslav Krpan 25.03.2022

viliam_prodan_test_slum_2022__10_

Karijeru je i počeo u AK Buzet Autosportu, gdje je odvezao svojih prvih pet-šest sezona, da bi prelaskom u rally promijenio i klub, te prije desetak godina prešao u AK Opatija Motorsport.

Veprinac - Ona prava, bodovna, natjecateljska automobilistička sezona Hrvatskog auto i karting saveza u nas ove godine počinje prvim proljetnim vikendom. Ne bilo koje, već prestižne discipline, kraljice auto sporta, kako se tepa, ali opravdano i naziva, auto rally. Prvo, pa muško, kazalo bi se. Novo natjecanje što će se odvijati na širem karlovačkom području, dijelom će prolaziti i dionicama kojima će, kroz mjesec dana, voziti svjetski rally asovi, zagrebački Autoklub Ina Delta organizacijski je objedinio pod nazivom „1.Quattro river rally Karlovac 2022.“. Uđemo u rally sezonu veličanstveno, predstavljajući, posljednjih sezona, ponajboljeg hrvatskog relijaša, štoviše aktualnog državnog prvaka Viliama Prodana, koji je to ostvario u tandemu sa Zoranom Raštegorcem.

wp-content/uploads/2021/07/prodan-rally-zelezniki-1.jpg

Za buzetsko-zagrebačku rally posadu koja već nizom godina brani boje Autokluba Opatija Motorsport, protekli vikend bio je „radni“. Zajedno s pratećim timom odradili su posljednje testiranje pred start sezone, zadovoljni učinjenim:

-Na obroncima Ćićarije, nadomak mog Buzeta, poštimali smo bolid i spremni smo za prvi rally u Karlovcu koji će nam biti sjajna uvertira u WRC. Zahvaljujemo Gradu Buzetu koji nam je omogućio stazu za održavanje testa i snimanje promotivnog spota koji će se vrtjeti za najavu sezone – kazuje Viliam, koji u novi boj za pobjednička postolja ulazi u novom automobilu Renault Clio RC4 sa znakovitim obilježjima glavnog mu sponzora INA Industrije nafte d.d. i neizbježnim crveno-bijelim kvadratićima.

SVE JE POČELO U DELNICAMA

Viliam Prodan nije nepoznato ime hrvatskog automobilizma. Kao i mnogi drugi krenuo je skromno, što više iznenađujuće, napuštajući do tada aktivnost u najhrvatskijem sportu.

-Družeći se s iskusnim buzetskim automobilistima u tehničkim disciplinama, prvenstveno braćom Prodan, ali i drugim tada aktivnim vozačima, stvorila se želja da se i ja okušam u tome. Do tada, apsolutno ništa nisam znao o tom sportu, igrao sam nogomet za NK Buzet. Prva službena utrka bila mi je na autoslalomu u Delnicama, u proljeće 2006. godine, s Citroen Saxom vts, prije toga automobilom Marija Jurišića. Nisam bio zadnji, ali vrlo blizu tog rezultata. Toliko sam znao o utrkama da nisam znao da se sjedalo podešava fiksno. S nožnim prstima sam nekako dohvatio pedale, pošto je Jurišić imao naštelano po sebi, a hvala Bogu visine mu ne fali. Uglavnom nezaboravno – prva su iskustva tada 20-godišnjeg Buzećana Viliama Prodana.

viliam_prodan_test_slum_2022__8_

Karijeru je i počeo u AK Buzet Autosportu, gdje je odvezao svojih prvih pet-šest sezona, da bi prelaskom u rally promijenio i klub, te prije desetak godina prešao u AK Opatija Motorsport.

--Član sam i sad ovog opatijskog kluba, te ću vjerojatno i ostati do umirovljenja. Razlog prelaska u drugi klub je taj što je Opatija bila više privržena rally natjecanjima, dok su moji Buzećani tada bili više privrženiji brdskim utrkama, te tehničkim disciplinama. Opatija Motorsport, za one koji ne znaju, klub je pod vodstvom obitelji Puž, Igora i Martine, ali je atmosfera, u i oko kluba, prava obiteljska, te nam je svima više nego ugodno i dobro – riječi su vozača koji je u posljednjim sezonama jedan od zaslužnijih da klupske vitrine krase priznanja najboljeg rally kluba Hrvatske.

MITROPA KUP, PRVENSTVO ITALIJE,.... WRC

wp-content/uploads/2021/01/prodan-rastegorac-monte-carlo-2021-1.jpg

Nije Prodan dugo čekao da se okruni nekim laskavim naslovom.

-Što se uspjeha tiče, svakako se sjećam svog prvog naslova, bilo je to 2007. godine, pobjednik klase N2 na brdskim auto utrkama Prvenstva Hrvatske, ispred puno iskusnijih mladića. Već slijedeće godine okitio sam se naslovom državnog prvaka u grupi N na brdskim stazama. Zadržao sam se na brdu slijedeće dvije-tri sezone, s pokojim nastupom na brdskom prvenstvu Europe, da bi od 2011. aktivno sudjelovao na rally natjecanjima. Odmah smo pokazali da znamo i možemo, pa u državnom prvenstvu rallyja bilježimo naslov prvaka u klasi N3 2011. godine, potom prvaka klase 3 2012. godine, a te se godine promijenila i klasifikacija vozila. Godinu kasnije stiže i prvi međunarodni uspjeh, naslov pobjednika prestižnog Mitropa rally Challenge Cupa 2013. godine i do danas smo jedina hrvatska posada u povijesti s naslovom pobjednika ovog renomiranog europskog kupa. Te iste godine proglašen sam najboljim sportašem grada Opatije, Naslov prvaka 2014. godine klase 3 Prvenstva Hrvatske, treće mjesto Mitropa rally Challenge Cupa 2015. godine. Godinu 2016. obilježili su nastupi na Prvenstvu Italije, gdje u mnogobrojnoj konkurenciji sezonu okončavamo na šestom mjestu automobila na dva pogona. Za sezonu 2017. odlučili smo se, kao prva hrvatska posada, nastupati u automobilu R5 specifikacije, gdje smo imali dosta peha, ali bilježimo pobjedu u ukupnom poretku na Rallyju Opatija. Naslov državnog prvaka klase 2 upisali smo i 2019. godine, da bi se 2021. okitili po prvi puta naslovom državnih prvaka u ukupnom poretku u rallyu i prvaka klase 2 – gotovo u jednom dahu nabraja nisku svojih uspjeha Prodan, uz kojeg je zapažen status, pored sad već stalnog suvozača Zorana Raštegorca Frika (od 2016.), prije njega četiri sezone imao i Zdravko Draženović. Radar su Prodanu čitali i Valdi Jerman, Matteo Hrvatin, Bojan Krota i Luka Raštegorac.

wp-content/uploads/2021/09/najava-kumrovec-prodan-pulic-1.jpg

Prodan je do sada upisao 80-tak nastupa na rallyjima širom Europe.

-Što se inozemnih nastupa tiče, imam ih skoro više nego tuzemnih. Veseli nas ukupna pobjeda 2013. godine u Mitropa kupu uz nastupe u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj,.... Pamtimo i pobjedu na rallyu Alpi Orientalli u Udinama za Prvenstvo Italjie 2015. godine u konkurenciji R2 automobila. Talijansko rally prvenstvo je među najjačim nacionalnim prvenstvima u Europi i svijetu. Godine 2008. pobijedio sam u Rechbergu na brdskom prvenstvu Europe u kategoriji N2 automobila, što je za jednog klinca to tad bilo kao da osvojiš prvenstvo svemira – ocjenjuje svoje ino vožnje. Ali nije to sve...

-Prošle godine nastupili smo na dva svjetska natjecanja, Rally Monte Carlo, te Croatia rally, a gradovi Opatija i Buzet dodijelili su nam posebno priznanje za uspjehe, razvoj i promociju sporta. Hvala im na tome. Uz sve te uspjehe, nekoliko puta bilježim pobjedu na Europskom brdu u svom Buzetu – ponosan je Viliam i odmah se nadovezuje: -Upečatljiv ostaje svakako Rally Monte Carlo. To je dječački san svakog automobilista, bila mi je čast uspješno predstavljati Lijepu našu na tom kultnom izdanju. Uz Monte, svakako pamtim završnu utrku Mitropa rally kupa 2013., gdje se odučivalo o pobjedniku između nas i Talijana Zannona, gdje je pobjeda otišla na našu stranu, a nikako ne zaboravljam pobjedu u ukupnom poretku, generalku Rallya Opatija. Ta tri nastupa pamtim. Posebnu draž ima i naš Croatia rally, nažalost bio nam je neuspješan, pa ga ne pamtimo po dobrom, ali ponosno je startati WRC utrku u centru svoje domovine.

BUDI SE AUTOMOBILISTIČKA STRAST U HRVATA

I tako stigosmo pomalo i do aktualne sezone za koju je tandem Prodan-Raštegorac pripremio nešto novo, svježe, auto za pobjede u svojoj skupini.

VIDEO

-Za sezonu 2022. prešli smo s Forda na Renault. Koliko je to bio dobar potez znat ćemo nakon prvih nastupa, no nadamo se da nismo pogriješili. Radi se o tvorničkom automobilu iz francuskog Renault sporta, a o ekipi se brine novoosnovani „CRO Rally team“ pod vodstvom inženjera Vedrana Šipoša. Radi se o potpuno novoj ekipi, u potpunosti hrvatskih boja. Nadamo se uspješnoj suradnji. Što se ostalih automobila tiče, vozili smo svašta: od R5 automobila - Škoda Fabia, Ford Fiesta, Peugeot 208, Hyundai i20, potom Renault Clia R3, Peugeot 208 R2, Citroen C2R2 Max, Ford Fieste Rally4, Honde Civic Type R, na početku karijere dominantni su bili Peugeot 106 i Citroen Saxo, a bilo je i nekoliko nastupa u Mitsubishi Lanceru, VW Polo WRC proto, Toyota Yaris kup automobilu, pa sve do sadašnjeg Renault Clio Rally4 specifikacije – nabraja sve automobile koji su prethodili sadašnjoj „jurilici“ u koju se uzdaju.

Viliam Prodan sanjao je i maštao o brdskim stazama, od kojih izdvaja svoj Buzet, ali i Čabar. Za rally kaže kako je to nešto drugo, tu je mix „svega“, ali kroz puno inozemnih i tuzemnih nastupa, uvijek izdvaja prekrasne talijanske brzince. Ipak, staze s prošlogodišnjeg izdanja WRC Croatia rallya...

-To je nešto posebno i drukčije. U sezonu 2021. ušli smo s planovima o tri WRC nastupa, Monte Carlo, Croatia i Španjolska. No, kako smo u Zagrebu rano odustali, planovi su se promijenili, te smo se opredijelili za nacionalno prvenstvo. Od četiri nastupa bilježimo isto toliko pobjeda, te svoj prvi naslov državnih prvaka u ukupnom poretku. Osim peha na Croatiji, mogu reći da nam je to bila sezona iz snova – realan je Vili.

Ponosan je na svoj Buzet, grad oktana u kojem živi i posluje, no ima ga svuda širom Hrvatske. Kroz nešto više od 15-tak godina druženja s utrkama konačno su sponzori i partneri prepoznali kvalitetu, pa sada rado ističe „Inu“ kao svog generalnog sponzora i partnera s kojom je, kako Prodan kaže „čast i zadovoljstvo nastupati“. Nizom je godina uočio prednosti i nedostatke aktualnog trenutka automobilizma u Hrvatskoj. Kakav je njegov pogled na stvarnost?

wp-content/uploads/2021/01/zoran-rastegorac-viliam-prodan-2021-monte-cilj.jpeg

-Svakako ima stvari koje bi trebalo promijeniti, kako bi stvar bila bolja, ali neke se događaju i to je dobro i pohvalno. Vrijedi pod hitno poboljšati rad s mladima, posebno karting. Što se rallya tiče, osobno smatram da bi rally trebao imati svog promotora, generalnog organizatora prvenstva, koji bi u suradnji s klubovima - sadašnjim organizatorima natjecanja digli na još viši nivo. Rally je najteža i najkompleksnija disciplina i teško je to više kvalitetno odrađivati na amaterskom i volonterskom sustavu rada. Nastupajući u inozemstvu, uvidjeli smo da se veliki dio stranih prvenstava oslanja na generalnog promotora, a potom na klubove i volontere. Dolaskom WRC-a u Hrvatsku, probudila se automobilistička strast u Hrvata i to je odlična stvar za sve one koji se bave i koji će se baviti autosportom. Osim WRC-a, vidi se pozitivan pomak u hrvatskom oktanskom „svijetu“ i u ostalim segmentima, ali da možemo bolje, možemo. Vjerujem u svih nas da hoćemo.Budimo svi za jednoga,jedan za svih i sve će biti bolje i lakše. Kako sam i sam vrlo mlad krenuo u ovaj sport bez ikakvog predznanja, poručujem mladima da ustraju u svojim željama i snovima jer upornost se na kraju uvijek isplati. Svakako preporučujem našoj omladini da se bave sa sportom, jer sport je zdrav – riječi su čovjeka koji je probao, vidio i pobjeđivao.

Za vjerovati je u nove uspjehe buzetsko-zagrebačkog tandema, u opatijskom „dresu“:

-Što se planova tiče, za sezonu 2022. u planu je nastup na nacionalnom prvenstvu, te na WRC u Hrvatskoj. Dugoročno bi svakako voljeli odraditi još pokoju pravu ozbiljnu Europsku sezonu, prvenstvo, europski kup, ali i vratiti se na legendarni Monte…Koliko čujem, WRC Croatia 2022. trebao bi biti pravi spektakl, a mi ćemo se, kao i uvijek, maksimalno dobro pripremiti da pokažemo što svjetliji obraz. Jedva čekamo – za rastanak poručuje Viliam Prodan, hrvatski rally prvak. A prije toga, vrijedi se popeti na postolje u gradu na četiri rijeke. Već ovog vikenda.....

Snimci: M.Krpan i arhiva vozača

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...