Riječki triatlonac Gabriel Barac brončani na Europetriathlon junior kupu

Autor: Nikola Cvjetović 20.08.2023

gabriel_barac_triatlon_04

Uspješan nastup u Moldaviji.

Rijeka - Riječki triatlonac, član TK Rival Gabriel Barac osvojio je brončanu medalju na Europetriathlon junior kupu u Moldavskom Chisinau kao predstavnik hrvatske triatlon reprezentacije.

Ovako dobre uzastopne rezultate na ITU/ETU natjecanjima Hrvatska još nije imala.

Ove subote, 19.8., u Moldavskom Chisinau održana je još jedna utrka juniorskog kupa Europske Triatlon Unije (ETU) na kojoj je nastupilo mnoštvo triatlonaca iz brojnih europskih zemalja. Bilo bi ih i više, ali ovo je bio triatlonski vikend za pamćenje - kako se kaže, jer su se istovremenom održavale i test utrka u Parizu, na poprištu ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara 2024 kao i Azijski PTO Open, utrka na 100 km. Hrvatsku vrstu u Moldaviji činili su Gabriel Barac i Filip Vilenica, format utrke bio je sprint triatlon: 400 m plivanja, 10 km biciklizma i 2.5 km trčanja, a utrka je startala "točno u podne" po visokoj temperaturi zraka od 32C i tek nešto nižoj temperaturi vode od 28C. I Gabriel i Filip izvrsno su odradili plivanje ušavši zaredom kao 3. i 4. u prvu tranziciju, ali nažalost na biciklističkom dijelu nitko nije uspio dostići vodeće Estonca i Bugara pa se nakon druge tranzicije isti poredak zadržao i na trčanju. Kratka distanca trčanja nije omogućila Gabrielu da kapitalizira svoj forte i dostigne vodeće te je utrku završavio sa 30:17 s, 32 s iza drugoplasiranog Bozhilova, odnosno 38 s iza pobjednika Rasve. Filip je utrku završio na 7. mjestu. Druga je ovo Gabrielova medalja u mjesec dana za Hrvatsku, potvrda njegove kvalitete i zalog za njegove buduće borbe u samom Europskom triatlonskom vrhu.

U međuvremenu su Hrvatski triatlonski reprezentativci nastupili i na još jednoj utrci i to na Europskom Prvenstvu u Sprint Triatlonu koje se održalo 4.8. u Turskom Balikesiru gdje je nakon sjajnog plivanja Gabriel također bio u poziciji lova na medalje, ali je na biciklističkom djecu utrke nažalost pao i ozlijeđen ipak završio utrku, dok je njegov Hrvatski kolega Marin Stipčević (TK Zrinski) zauzeo 19. mjesto u B finalu.

Na spomenutoj test utrci koja se istovremeno održavala ovog vikenda u Parizu, još jedan Rivalovac, paratriatlonac Antonio Franko, branio je boje Hrvatske i zauzeo dobro 5. mjesto na modificiranoj duatlon (trčanje, biciklizam i trčanje) utrci koja je zamjenila klasični triatlon (plivanje, biciklizma i trčanje) zbog upitne kvalitete rijeke Seine. Na "pravoj" triatlon utrci Antonio bi sa obzirom na kvalitetu svoje plivačke forme zasigurno ostario još bolji rezultat, ali to mu ostavljamo za buduće utrke kao i nadolazeće ljetne Olimpijske Igre sljedeće godine u Parizu za koje Antonio drži sjajno 3. mjesto na međunarodnoj klasifikacijskoj ljestvici.

Sljedećeg vikenda, 26.8. u Zagrebu na Jarunu kulminirati će Hrvatska Triatlon Liga u organizaciji Hrvatskog Triatlon Saveza kada će se održati njezino zadnje ovogodišnje, 4. kolo, koje će ujedno biti i Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu za pojedince i momčadi, a 27.8. za štafete. Pozvani ste doći i vidjeti najbolje Hrvatske triatlonke i triatlonce u akciji, a više informacija o svemu na webu triatlon.hr"

Gabriel_Barac_-_3_mj__u_Moldaviji_2023-
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...