Rijeka:Varaždin - 18. prvenstveni ogled ova dva kluba

Autor: Portal Torpedo 26.10.2024

nk_rijeka_nk_varazdin_2024__19_ Foto: ilustracija

Najčešće se radilo o tijesnim utakmicama od kojih je Rijeka tek jednu pobijedila s tri pogotka razlike.

Rijeka - Rijeka i Varaždin u subotu 26. listopada igraju svoj 18. prvenstveni međusobni ogled otkad je barokni grad ponovo dobio svog predstavnika u najvišem razredu hrvatskog nogometa. Tek 18. budući da današnji NK Varaždin nije pravni sljednik NK Varteks koji je pod vodstvom legendarnog predsjednika Anđelka Herjavca 90-ih godina izrastao u jedan od najorganiziranijih hrvatskih klubova.

Ipak, financijski problemi koji su se dogodili 2012. godine i neuspjeli proces privatizacije doveli su do stečaja 2015. godine i novi početak kluba pod imenom NK Varaždin ŠN.

Uspon je bio brz, već 2017. godine Varaždin je postao drugoligaš, a dvije godine kasnije izborio plasman u Prvu HNL. Povratničku utakmicu u HNL-u Varaždinci su odigrali upravo na stadionu HNK Rijeka gdje su uz dva pogotka Roberta Murića poraženi 2:1.

Rijeka i Varaždin odigrali su do sada 17 prvenstvenih utakmica uz učinak od deset pobjeda Bijelih, tri remija i četiri pobjede Varaždina. Najčešće se radilo o tijesnim utakmicama od kojih je Rijeka tek jednu pobijedila s tri pogotka razlike.

Rijeka i varaždinski nogomet jake poveznice imaju i kroz brojne nogometaše koji su igrali u oba dresa, uostalom, jedan od najznačajnijih golova u klupskoj povijesti, onaj protiv Stuttgarta, postigao je Goran Mujanović koji je odgojen u varaždinskoj školi nogometa. Značajan trag u Rijeci, uz osvojene trofeje, stavili su i Leon Benko, Josip Brezovec, Roberto Punčec, Nikola Pokrivač… Kada je riječ o aktualnoj momčadi Varaždina jedini igrač s riječkim pečatom je Ivan Nekić, branič Varaždina koji je jedan period nogometnog odrastanja odradio u mlađim uzrastima našeg kluba. Uz Nekića, čvrstu vezu s Rijekom ima i trener Nikola Šafarić koji je godinu dana nosio dres Rijeke.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...