[FOTO] S vjetrom ili ne, odjedrena još jedna prekrasna Fiumanka

Autor: Marina Pauletić 16.06.2024

fiumanka_2024_rijeka__37_

Unatoč izostanku vjetra, komentari sudionika i posjetitelja više su nego pozitivni.

Rijeka - Rođendanskim partyem u Boonkeru i proglašenjem pobjednika zaključena je 25. Fiumanka, regata čija su se jedra snažno utisnula u identitet Rijeke, prizori na moru kojima se njezini građani ponose.

Unatoč izostanku vjetra, komentari sudionika i posjetitelja više su nego pozitivni jer kvaliteta organizacije nadilazi sve poteškoće s kojima su se njezini organizatori susreli.

"Uvjeti u Riječkom zaljevu nisu idealni za jedrenje, ali što možemo. Živimo na takvoj točki svijeta koja ima svoje prednosti i nedostatke. Iako je prognoza bila idealna, dovoljan je jedan oblak iznad Učke da potpuno promijeni uvjete. Kod nas je tako, da imamo ili bonacu, ili buru, ili neveru. To možemo prihvatiti i nadomještati kvalitetom organizacije, ili odustati i regatu raditi na drugim lokacijama. Ono što znam je da jedriličari nemaju s time problema jer su to sve uvjeti za jedrenje i upravo Fiumanka to dokazuje već 25 godina", komentirao je ovogodišnje izdanje Davor Perović, pokretač i organizator Fiumanke.

fiumanka_2024_rijeka__59_

Od 195 prijavljenih, kao i obično, nešto manji broj sudionika našao se točno u podne na regatnom polju. Iako regata nije obilovala vjetrom, to je itekako nadoknadio entuzijazam sudionika koji se svake godine iznova vraćaju, a dojmovi o Fiumanki mogu se pogledati u brojnim službenim i privatnim galerijama fotografija i na ozarenim licima sudionika koji su istinski uživali u jedrenju i priredili gledateljima i gradu Rijeci pravi spektakl na moru. Zadovoljstvo regatom i pratećim aktivnostima ne kriju ni Fiumankini sponzori koji su i sami aktivni sudionici i promotori Fiumanke.

Prva je u realnom vremenu ciljem prošla jedrilica Way of Life s kormilarom Gašperom Vinčecem, međutim, na rezultate se ove godine ipak nešto duže čekalo zbog uloženog protesta posade Shockwave 3 nakon kojeg je Odbor za proteste donio odluku kojom je promijenjen poredak. Konačan poredak među nabržima u konačnici je Shockwave 3 – Prosecco.doc. Zauzeo je vodeću poziciju dok je posada Way of Life druga, a treća je posada Follow us s kormilarom Ivicom Šćurićem.

fiumanka_2024_rijeka__23_

Među medijskim posadama, pobjedu je odnijela ekipa HRT-a, drugi je bio talijanski RAI, dok je treću poziciju izborila posada austrijske televizije ORF.

Najmlađa posada 25. Fiumanke kojoj je pripao prijelazni pehar Zvonimira Bezića bila je ona broda Jazz s kormilarom Ivicom Kamberom.

Program Fiumanke nastavio se i danas. U Preluci je održan drugi dan Windsurf Fiumanke u organizaciji DSNM Volosko. Jedrilo se u kategorijama junior, master i senior. U ukupnom poretku prvo mjesto zauzeo junior Mistral Matulja iz JK Istra, Lovran. Drugo mjesto pripalo je Enricu Marottiju CRO 401, DSNM Volosko sa samo 1 bodom razlike, dok je treće mjesto osvojio Val Eržen SLO 31, KJD Bum Koper. Po završetku natjecateljskog dijela programa i dodjele odličja, za sve prisutne održano je druženje uz glazbu, hranu i piće u suradnji s Marotti Windsurf Centrom na Voloskom.

windsurfing_volosko_sveti_vid_03
pocket icon

Održana jubilarna Fiumanka

Više sa portala torpedo.media ...