Šezdeseta godišnjica rekordne pobjede Rijeke protiv Novog Sada

Autor: Marina Pauletić 12.04.2024

rijeka_novi_sad_60_godina

Rijeka je tom pobjedom protiv Novog Sada preskočila Hajduk.

Rijeka - Na današnji dan prije točno šest desetljeća, 12. travnja 1964. godine, nogometaši Rijeke ostvarili su najveću pobjedu u ligi bivše države i u 20. kolu prvenstva prve savezne lige pobijedili Novi Sad rezultatom 6:0. Ostala je to najveća Rijekina prvoligaška pobjeda do HNL-a, u kojem su rekordne domaće pobjede rezultatom 7:0 protiv Zadra, Cibalije i Intera, a obljetnica koja se obilježava idealan je trenutak za prisjetiti se što su zabilježili kroničari tih vremena.

U svom izvještaju za Novi list, legendarni riječki sportski novinar Milan Perović izvijestio je da se utakmica igrala pred sedam tisuća gledatelja sunčanom i toplom vremenu, ali i terenu koji je bio “dosta nepogodan za igru”. Strijelci za Rijeku bili su Veselica (14’, 47’), Gulin (43’, 54’) i Lukarić (75’, 77’), a domaća momčad nastupila je u sastavu: Jantoljak, Milevoj, Mugoša, Rabac, Šangulin, Vranković, Gulin, Radaković, Veselica, Naumović i Lukarić.

U odjavi tog sraza Perović je naveo i neke zanimljive crtice s te utakmice, u današnje vrijeme – nezamislive. Ipak, s odmakom od 60 godina zanimljivo je pročitati da su utakmicu pratila svega trojica fotoreportera, ali i da su gosti iz Novog Sada žurili nakon posljednjeg sučevog zvižduka jer je vlak za povratak kući kretao svega 50 minuta po završetku utakmice.

Rijeka je tom pobjedom protiv Novog Sada preskočila Hajduk i nakon 20. kola zasjela na sedmo mjesto na prvenstvenoj ljestvici (sezonu je završila na 9. mjestu), ali je unatoč lošem plasmanu u svojim redovima imala istaknute pojedince kao što su Bruno Veselica strijelac čak 18 pogodaka te sezone ili Velimir Naumović koji je sezonu okončao kao treći u “utrci” za prestižnu Žutu majicu Sportskih novosti namijenjenu najboljem igraču lige. Zanimljivo, na polusezoni najbolji klupski strijelac bio je vratar Marijan Jantoljak, nepogrešivi izvođač jedanaesteraca.

Do pobjede protiv Novog Sada rekordne klupske pobjede bile su protiv Veleža i Hajduka s po 4:0, a najefikasnija utakmica ona protiv Radničkog koji je poražen rezultatom 6:3.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...