Slovenska "Elaya" pobjednik je Regate tisuću otoka

Autor: Sandra Turkalj 25.09.2022

Regata-tisucu-otoka-2022-Elaya

Gotovo dvije trećine kursa jedrilice su vodile izjednačenu borbu i nakon 278 NM prve tri jedrilice završile su u samo 1:45 minuta razlike

Rijeka - Druga etapa 9. Regate tisuću otoka od marine Porto Montenegro do cilja u riječkoj luci dugo će se prepričavati među njenim sudionicima. Teško je bilo i pomisliti da će jedrilice završiti unutar 2 minute nakon 278 NM, ali upravo to se dogodilo.

Gotovo dvije trećine kursa jedrilice su vodile izjednačenu borbu i rezultati po korigiranom vremenu tijekom regate pokazivali su da bi ovo mogla biti jedna od najujednačenijih etapa Regate tisuću otoka. Tri jedrilice koje su bile najbolje na prvoj etapi, slovenske „Elaya" i „Karpo" te hrvatski „Damaco" stalno su se izmjenjivale u poretku po korigiranom vremenu pri čemu nijedna nije ostvarila značajniju prednost. Ali dolaskom do otoka Paga vodeći u realnom poretku „Damaco" prvi ulazi u bonacu dok za njim probija jugo koje pomaže drugim jedrilicama da ga stignu što je za posadu Berislava Vranića „deja-vu" prošlogodišnje regate.

U zadnjem dijelu druge etape od otoka Raba do cilja u Rijeci, nastavilo se sa kreni-stani jedrenjem u očekivanju juga da popuni cijeli Kvarnerski zaljev što je na kraju rezultiralo da se prve tri jedrilice završile u samo 1:45 minuta razlike. „Damaco" je ipak izborio naslov najbrže jedrilice u realnom vremenu presjekavši liniju cilja nakon 50:02:35 sati jedrenja.

Međutim, odmah je bilo jasno da je po korigiranom vremenu isti poredak kao i u prvoj etapi, čime je slovenska „Elaya" Dušana Ušeničnika po drugi put za redom osvojila naslov pobjednika Regate tisuću otoka. Drugo mjesto pripalo je njegovom klupskom kolegi Maks Vrečku s jedrilicom „Karpo" dok se „Damaco" mora zadovoljiti trećim mjestom u ukupnom poretku.

Nakon dva odustajanja višetrupaca u prvoj etapi, austrijski „Sayg I" Andreasa Hofmaiera odjedrio je drugu etapu kao jedini višetrupac u regati. Iako znatno manji od ostalih jedrilica „Sayg I" se ozbiljno približio vodećim u utrci za najbrži brod druge etape, završivši iza „Damaca" za samo 3:47 minuta. Na pobjedničkom postolju tako su završili:

Klasa ORC (jednotrupci)
1. Elaya SLO Dušan Ušeničnik JK Loka Timing
2. Karpo SLO Maks Vrečko JK Loka Timing
3. Damaco CRO Berislav Vranić JK Galeb, Kostrena

Klasa MOCRA (višetrupci)
1. Sayg I AUT Andreas Hofmaier OSV

Sljedeća godina donijet će jubilarno 10. izdanje Regate tisuću otoka, a svi ovogodišnji sudionici već su se prijavili i za sljedeću godinu, te se uz njih očekuje veći broj jedrilica u avanturi i izazovu koji pruža najbolji kurs za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.

Organizatori zahvaljuju vjernim pokroviteljima koji ih prate od samog početka i nastavljaju podršku: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Lučka uprava Rijeka i Lučka kapetanija Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...