Srdoču srebrna medalja, Vejvodi nagrada za borbeni duh na Europskom Iaido prvenstvu

Autor: Nikola Cvjetović 04.09.2022

iadio_natjecanje_modena_srdoc_vejvoda

Ovo je drugi nastup naše reprezentacije na Europskom prvenstvu.

Modena/Rijeka - U Modeni se ovog vikenda održava Europsko iaido prvenstvo. Iaido je japanska borilačka vještina koja uči kako se prilagoditi konfliktnim situacijama kroz korištenje japanske sablje, katane. Za razliku od kendo-a koji uči tehnici borbe kada su mačevi već izvađeni, iaido se fokusira na brze i efikasne tehnike izvlačenja sablje iz korica, izvođenja rezova i blokova te vraćanja sablje u korice, kao reakciju na napad protivnika. Iaido se sastoji gotovo u potpunosti od individualnih formi tj. kata. Svaka kata započinje i završava sa sabljom u koricama.

Europsko iaido prvenstvo održava se svake godine, a ove godine na rasporedu je 29. izdanje. Ovo je drugi nastup naše reprezentacije, tj. njenog voditelja Marka Vejvode, dok ostali članovi Luka Srdoč, Mijo Džaja i Dino Kotlar debitiraju.

Prvog dana natjecanja održavaju se individualne kategorije, a najveći, a ujedno i prvi konkretni uspjeh s europskih natjecanja donosi nam Luka Srdoč, član riječkog kendo kluba, koji je svoj prvi nastup okrunio zasluženo srebrnom medaljom za drugo mjesto i titulu ovogodišnjeg europskog iaido viceprvaka u mudan (do majstorskoj) kategoriji. Nimalo manji uspjeh nije ni onaj Marka Vejvode (također član riječkog kendo kluba) koji je došao do četvrtfinala, a svojim je nastupom dojmio suce u njegovoj yondan (4.dan majstorskoj) kategoriji. Danas slijede natjecanja u timskoj kategoriji.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...