Sutra u podne starta 10. Regata tisuću otoka

Autor: Marina Pauletić 17.09.2023

wp-content/uploads/2018/09/rijeka-port-montenegro-2018-regata-tisucu-otoka.jpgFoto: arhiva

Radi se o jednoj od najdužih i najzahtjevnijih regata na Jadranu.

Rijeka - U ponedjeljak, 18. rujna točno u podne iz riječke luke startat će 10. Regata tisuću otoka, jedna od najdužih i najzahtjevnijih regata na Jadranu koja se jedri na kursu, koji organizatori iz Riječkog jedriličarskog kluba i Porto Montenegro Yacht Cluba znaju nazvati najljepšim kursom za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.

Regata se sastoji od dvije etape. Prva etapa starta iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro u Tivtu. Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i fascinantnog zaljeva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom diljem svijeta.

Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u četvrtak, 21. rujna, flota starta u petak, 22. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u po završetku druge etape u Rijeci.

Na startu u Rijeci naći će se jedrilice iz Austrije, Hrvatske i Slovenije. Organizatore posebno raduje nekoliko novih imena na ovoj regati, uz očekivanje da će se otvaranjem nove ACI Marine u Porto Barošu steći uvjeti da regata primi još više jedrilica i stane uz bok najvećim odobalnim regatama na Mediteranu.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Council-a od 2015. drži Mađarski Wild Joe s 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14 čv, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 čv što je novi izazov za sudionike Regate tisuću otoka i prilika za uvrštenje u popis svjetskih jedriličarskih rekorda.

Kao i prethodnih godina regata se može pratiti uživo na internetu putem GPS/GSM tracking sustava koji daje pozicije jedrilica u regati i prikaz poretka po korigiranom vremenu. Vremensko ograničenje 1. etape regate je u četvrtak, 21. rujna u 12:00. Ovisno o vremenskim uvjetima prve jedrilice se očekuju u Tivtu na cilju nakon 2-3 dana jedrenja.

Organizator je zahvalan vjernim pokroviteljima koji ga prate od samog početka i nastavljaju podršku: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Lučka uprava Rijeka i Lučka kapetanija Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...