Tko je Idrottsföreningen Elfsborg ? Nesuđeni prvak Švedske na putu do play-offa Europske lige

Autor: Marina Pauletić 07.08.2024

stadion_rujevica Foto: arhiva

U aktualnoj sezoni Elfsborg je odigrao 17 prvenstvenih utakmica.

Rijeka - Idrottsföreningen Elfsborg, odnosno sportsko društvo Elfsborg, nogometni je klub iz Borasa, švedskog grada koji broji 115 tisuća stanovnika smještenog 60-ak kilometara zapadno od Göteborg. Osnovani su 1904. godine, a domaće utakmice igraju na Boras Areni koja ima kapacitet 16200 sjedećih mjesta i koji ima umjetnu podlogu. Plasman u europske kvalifikacije ostvarili su kao drugoplasirana momčad elitnog razreda u Švedskoj s istim brojem bodova kao i prvak Malmö. Naslov prvaka izgubili su u posljednjem kolu u kojem su poraženi u gostima kod Malmöa (1:0) u utakmici vrijednoj titule.

U aktualnoj sezoni Elfsborg je odigrao 17 prvenstvenih utakmica, a s učinkom od osam pobjeda, jednim remijem i osam poraza trenutno zauzima 7. mjesto. Na svom europskim putu u kvalifikacijama za UEFA Europsku ligu Elfsborg je u prvom kolu pobijedio ciparski Paphos (3:0, 5:2), a u drugom moldavski Sheriff (1:0, 2:0). Podatak vrijedan pažnje svakako je i činjenica da u zadnjih osam službenih utakmica imaju učinak od sedam pobjeda i jednog poraza uz gol razliku 23:8.

Trener Elfsborga je 32-godišnji Oscar Hiljemark, švedski internacionalac koji je dijete kluba, a koji je karijeru izgradio igrajući za PSV, Palermo, Genou, Panathinaikos, Dinamo Kijev i Aalborg. Trenersku karijeru počeo je u Aalborgu na čijoj je klupi u 43 utakmice ostvario 21 pobjedu, 13 remija i devet poraza, a u Elfsborg je došao početkom lipnja ove godine nakon što je Jimmy Thelin otišao u Aberdeen.

Prva utakmica na rasporedu je 8. kolovoza na stadionu HNK Rijeka u 20 sati, dok je uzvrat u Švedskoj 15. kolovoza u 19 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...