Troje hrvatskih automobilista među elitom

Autor: Miroslav Krpan 28.10.2022

foto_FIA Foto: FIA

Boje Hrvatske i HAKS-a brane Iva i Nenad Damarija te Mihael Matika

ZAGREB – Prije tri godine u Italiji su održane prve FIA Motorsport igre za koje je zamisao Svjetske automobilističke federacije bio da svake godine, na jednom mjestu, okupi automobiliste različitih oktanskih disciplina, automobilizma i kartinga iz brojnih zemalja svijeta. Kontinuitet i želju svakogodišnjeg okupljanja i promoviranja sporta na četiri kotača prekinula je svjetski prisutna pandemija, pa se tako tek ove godine ponovo pristupilo organizaciji svjetskog samita oktanske elite, za koji predsjednik FIA Mohammed Ben Sulayem kaže: „Sudjelovanje na FIA Motorsport igrama nudi brojne benefite svima, od natjecatelja u temeljnim disciplinama, pa do elitnih sportaša. Ovo međunarodno natjecanje ujedinjuje FIA-inu globalnu zajednicu i omogućuje sudionicima da s ponosom nose zastavu svoje zemlje“.

Ovogodišnje ige održavaju se od 26. do 30.listopada u Francuskoj, a grad domaćin je Marseille. Sportski će se program odvijati na tri lokacije – stazama Paul Ricard, Vaynes i St.Baume. u 16 sportskih disciplina sudjeluje 463 sportaša iz 72 zemlje svijeta. Ove je godine uvedeno deset novih disciplina, a među sudionicima su timovi 29 novih zemalja. Svečanost otvaranja višednevne manifestacije održana je u MuCEM-u, Muzeju europskih i mediteranskih civilizacija, ostavštini Marseillea Europske prijestolnice kulture 2013.godine.

Hrvatski auto i karting savez u dvije discipline predstavlja troje vrhunskih i trofejnih sportaša. U autoslalomu sudjeluje najtrofejniji hrvatski automobilistički bračni par, Puljani Iva i Nenad Damarija,članovi Autokluba Pula-Rovinj, dvoje sportaša koji su se rezultatski dokazali nizom naslova prvaka države, te zasluženih prestižnih Zlatnih kaciga i Dijamantne kacige HAKS-a, ali i vrhunskim rezultatima u okviru FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone. Autoslalom je nova disciplina na FIA Motorsport Games, svaku naciju predstavlja jedan vozač i jedna vozačica, a u konkurenciji 26 timova svi će se natjecati s identičnim automobilima Opel Corsa Rally. Iva je ujedno i kapetanica hrvatske automobilističke reprezentacije.

nenad_i_iva_damarija

Treći naš predstavnik stiže iz discipline budućnosti (a i sadašnjosti), E-sporta, virtualnog automobilizma, odnosno digitalnog motorsporta, koji je tek koju godinu članom porodice Hrvatskog auto i karting saveza. Hrvatski predstavnik je Mihael Matika, dvostruki prvak Hrvatske u virtualnom utrkivanju. Godinama se uspješno natječe na platformi Gran Turismo, a ostvario je zapažene rezultate u službenom prvenstvu FIA Gran Turismo World Series. Vlasnik je YouTube kanala Digit Gaming s više od 17 tisuća pratitelja, a od ove je godine i predsjednik Komisije za digitalni motorsport HAKS-a. Upustit će se u nadmetanje u konkurenciji 57 vozača iz 37 zemalja. Na platformi Assetto Corsa Competizione, virtualnoj stazi Paul Ricard, Mihael će voziti McLaren 720S GT3.

mihael_matika

Vrijedi se prisjetiti prvog hrvatskog sudjelovanja i zapaženog uspjeha 2019.godine u Italiji, kada su Stefani Mogorović i Sandro Ivanjko Hrvatsku upisali na šesto mjesto kartinga.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...