U Cazinu na brdskoj utrci: Asanoviću pobjeda i rekord staze

Autor: Miroslav Krpan 16.08.2022

nino_andrejevic-34589 Nino Andrejević (AK Opatija)

Crnogorcu Asanoviću generalka utrke, a pobjednici u konkurenciji Prvenstva Hrvatske Laszlo Szasz i Dejan Dimitrijević

CAZIN – Ukupnom pobjedom i novim rekordom staze crnogorskog asa Nikole Asanovića zaključena je međunarodna auto utrka na brdskim stazama, „22. Velika nagrada Cazina 2021.“, u susjednoj Bosni i Hercegovini, na kojoj je u različitim bodovnim konkurencijama nastupio 71 vozač iz šest zemalja, među kojima su veliku većinu činili hrvatski automobilisti. Utrka na stazi „Sedra – Ostrožac“, zvanoj „Krajiška zmija“, dugoj 3.870 metara, u organizaciji Auto moto kluba „Motor Sport Cazin“, bodovana je za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, CEZ Historic, te Prvenstva Republike Hrvatske za sportska i turistička, te povijesna vozila.

Crnogorski automobilist Nikola Asanović, u prototipu Norma M20 F, u prvoj od dvije bodovne vožnje, novim rekordom staze u vremenu 2:07,724 minute, uz prosjek 109,07 km/sat, stekao je značajnu prednost ispred favorita i višestrukog pobjednika ove utrke, do sada rekordera Mađara Laszla Szasza, vozača AK Dubrovnik Racing u Formuli Reynard Zytec. I drugu je vožnju odvezao maestralno, tek sekundu slabije i u konačnom zbiru vremena osvojio generalku ispred Szasa s 7,158 sekundi prednosti. Szasz je bio najuspješniji hrvatski automobilist, ujedno pobjednik Kategorije II na šestoj bodovnoj utrci ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske.

laszlo-18265 Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing )

Trećim mjestom ukupno, do pobjede Kategorije I i učvršćenja vodstva u PH, očekivano je stigao prošlogodišnji viceprvak Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb), koji je s nešto više od tri sekunde prednosti u dvije vožnje, vozeći Seat Leon, bio bolji od najvećeg mu rivala ovogodišnjeg Prvenstva, mladog 19-godišnjeg Riječanina Matije Jurišića (Škoda Fabia S2000), koji u domaćem prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka. Do trećeg je mjesta u Kategoriji I hrvatskog prvenstva stigao Nihad Seferagić (AK Župa Dubrovačka), pobijedivši u Grupi 2, te klasi 2A, što mu je donijelo značajne bodove kojima se u Grupi 2 trenutno izjednačio s legendarnim Nikom Pulićem (AK Konavle). Uz Dimitrijevića, Jurišića i Seferagića u preostale tri grupe ovogodišnjeg PH po „Performace factoru“, najuspješniji su bili Fahrudin Dolić (AK Župa Dubrovačka) u Grupi 4, Saša Radola (AK Dubrovnik Racing) u Grupi 5 i Filip Magdić (AKK Fly with Kolman) u Grupi 6.

herc_bozic Renato Herc i Marin Božičević - vozači AK RI autosport

POBJEDE BOŽIČEVIĆA, HERCA, KLJUNA,....

Pored očekivanog uspjeha Matije Jurišića, nastup u Cazinu bio je uspješan za niz vozača s područja Kvarnera i Gorskog kotara. U Kategoriji I do pobjeda stigli su vozači Autokluba RI autosport Marin Božičević u klasi 6B, ujedno drugolasirani u grupi 6 i Renato Herc u klasi 5B, ostvarivši četvrto mjesto ekipe RI autosporta. Vozač Autokluba Opatija Lupoglavac Nino Andrejević pobjedio je u klasi 2A i bio drugi Grupe 2. Matija Jurišić bio je najuspješniji junior ispred svog sugrađanina Renata Herca.
U Cazinu je do nove pobjede ukupnog poretka Prvenstva povijesnih automobila stigao Dorijan Kljun (AK Rijeka) u Opel Kadetu GSI, ujedno najbolji i u Klasi P3, dok su u preostale dvije pobjednici Leo Černi (AKK Potkoš Fužine) u klasi P2, a Hrvoje Čubelić (AK Opatija) u klasi P1. Ekipnu pobjedu slavili su članovi AKK Rogoznica, ispred AKK Potkoš i AK Rijeka.

kljun_dorijan Dorijan Kljun (AK Rijeka)

Hrvatsko brdsko prvenstvo nastavlja se prvog rujanskog vikenda novim gostovanjem izvan Hrvatske, na FIA EHC međunarodnoj utrci 28.GHD Petrol Ilirska Bistrica u Sloveniji.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...