U Čazmi otvorena automobilistička sezona: Pobjeda Slovencu Peljhanu

Autor: Miroslav Krpan 10.02.2022

Pobjednicke_posade_2_Delta_Winter_rally_show_2022___foto_D_Kirin_ Pobjedničke posade 2.Delta Winter rally show 2022. (foto D.Kirin)

U konkurenciji 23 posade, iz tri zemlje, najbolji Slovenci Darko Peljhan i Matej Čar, u dvoboju veterana Pulić bolji od Filipovića

Čazma – Automobilistička sezona u Hrvatskoj otvorena je nastupom 23 posade iz Hrvatske, Slovenije i Italije, na pozivnom međunarodnom „2.Delta Winter rally Show 2022.“, u još jednoj dobroj organizaciji zagrebačkog Autokluba Ina Delta. Vozilo se centrom Čazme, gradskim ulicama, pred mnoštvom gledatelja, ali i krajnje zanimljivim i zahtjevnim makadamskim dionicama u okruženju Čazme, čiji su gradski oci, uz suport brojnih tvrtki i službi, pružili gostoprimstvo relijašima.

Pobjedničko slavlje pripalo je šesterostrukom državnom prvaku Slovenije Darku Peljhanu koji je uz suvozača Mateja Čara u Mitsubishi Lanceru Evo IX bio nepunu minutu, točnije 57,2 sekunde bolji i brži od posade Danijel Vojvodić-Lana Sutlović, koji su nastupili u identičnom automobilu.

Peljhan je na svih pet brzinaca ostvario najbolja vremena ne ispuštajući vodeću poziciju. Prvog je dana u gradskom prologu tek sekundu slabije vrijeme imao Nenad Lončarić sa suvozačicom Tajanom Vojvodić Pinky (Subaru Impreza STI), ali je sutradan na preostalim brzincima voženim makadamskom dionicom Donji Miklouš-Šimljanik (po dva puta u svakom smjeru), morao priznati bržeg i za ovaj ogled spremnijeg Danijela Vojvodića.

-U Čazmi sam do sada nastupio na svim relijima, počev od onih od prije 15-tak godina u okviru ORC-a. Zadovoljan sam ostvarenim, u nimalo lakim dionicama koje vozaču pružaju sve čari relija u različitoj konfiguraciji terena. Bio je ovo izvrstan početak nove sezone koja će biti duga i sadržajna – kazao je Danijel Vojvodić, najuspješniji hrvatski vozač na ovom natjecanju.
Iza leđa tri posade koje su osvojile postolje „generalke“ svoj su dvoboj imala dva ponajbolja i legendarna hrvatska automobilista, višestruki prvaci u brojnim disciplinama, koji su svoj posebni pečat ostavili u reliju. Dubrovčanin Niko Pulić za suvozača je ovog puta odabrao Zorana Raštegorca i u Ford Fiesti Rally 4, u ukupnom se poretku plasirao „tek“ na sedmo mjesto, ali s 4,6 sekundi boljim vremenima ispred Zagrepčanina Tihomira Filipovića, uz kojeg je u Ford Fiesti R3, sjedila Aleksandra Kovačić. Iako obojica u 60-tima, pokazali su dobre i atraktivne vožnje, ne krijući oduševljenje organizacijom, atmosferom i uvidom u mlađe, nadolazeće vozače. Pulić je najavio da se nakon 40 godina izuzetne vozačke karijere i nebrojenih uspjeha od aktivnih nastupa ima namjeru oprostiti krajem travnja na WRC Croatia Rallyju, a znanja i vještine nastaviti prenosit na mlade.

Čazmanski rally show odvijao se na pet brzinskih ispita ukupne duljine 50 km, a vozile su se četiri različite klase, u kojima su pobjedama redom slavili Slovenci. Rok Lazar bio je najuspješniji junior, a uz suvozača Simona Drnovščeka (VW Polo) i pobjednik klase do 1400 ccm, dok su u najbrojnijoj do 2000 ccm pobjedu odnijeli Saša Plesničar i Matjaž Rejc (Opel Astra GSI). Uz ukupnu pobjedu Peljhan i Čar slavili su i u klasi najjačih automobila preko 2000 ccm, dok su prvo mjesto klase RWD osvojili Jaka Žvab i Grega Žvokelj (BMW 318 Ti). Najuspješnijom suvozačicom proglašena je Lana Sutlović, a veteranom Nenad Lončarić.
Rezultati – ukupno 1.Peljhan-Čar (Slovenija) 30:09,1 minut, 2.D.Vojvodić-Sutlović (Hrvatska,oba Mitsubishi Lancer Evo IX) +57,2 sekundi, 3.Lončarić-T.Vojvodić (Hrvatska, Subaru Impreza STI) +1:41,2 minut, 4.Plesničar-Rejc (Opel Astra GSI) +2:42,5, 5.Prosenc-Bratina (oba Slovenija, Suzuki Baleno 4x4) +3:23,3,...

Prvenstvo Regije Sjever HAKS-a – Otvoreno prvenstvo Zagreba: ukupno 1.Vojvodić-Sutlović, 2.Lončarić-T.Vojvodić, 3.Filipović-Kovačić; ekipe 1.AKK Sveta Nedelja 55 bodova, 2.AK Ina Delta Zagreb 43, 3.AK Delta Sport 15.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...