U Centru Zamet održana završnica Prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom

Autor: Marina Pauletić 25.09.2023

odrzana_zavrsnica_Prvenstva_Hrvatske_u_bocanju_za_osobe_sa_invaliditetom

Na turniru je sudjelovalo 12 paraboćarskih klubova iz cijele Hrvatske.

Rijeka - U Centru Zamet ovog je vikenda održana završnica Prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom.

Natjecanje je otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović, pozdravivši Boćarski klub osoba s invaliditetom Pulac kao domaćina natjecanja te zaželjevši dobrodošlicu u Rijeku svim klubovima iz Hrvatske.

Naglasio je kako je povijest sporta za osobe s invaliditetom u Gradu Rijeci počela prije gotovo 50 godina u Rijeci osnivanjem atletske škole, a sport osoba s invaliditetom u Rijeci kontinuirano se razvija u više od deset sportova. Danas je, prema podacima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija dom najvećem broju sportskih udruga osoba s invaliditetom i najvećem broju sportaša s invaliditetom na razini Hrvatske.

„Radi se o podacima koje s ponosom ističemo. Na nama je da damo podršku da sport osoba s invaliditetom ostane na tim razinama, odnosno da Grad Rijeka, u okviru svojih mogućnosti, nastavi podupirati sport osoba s invaliditetom i paraolimpizam“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši veliki trud i entuzijazam organizatora, sportaša i volontera uložen u organizaciju ovog natjecanja.

Mnogo sportskog uspjeha sportašima iz cijele Hrvatske zaželjela je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te predsjednik Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Pulac Frane Franić.

Prije početka natjecanja jedan od sudionika natjecanja, Riječanin Kristijan Trampuž, otpjevao je svoju pjesmu „Ispod riječke ure“, a natjecanje je uveličao i nastup plesne skupine Porto Ri.

Riječ je o natjecanju osoba s različitim stupnjevima oštećenja zdravlja i sposobnosti (BC1, BC2, BC3, i BC4). Ovaj sport osmišljen je na način da i osobe s težim invaliditetom uključuje u zajednicu i društvo, pomažući u održavanju njihova psihofičizička zdravlja.

Na turniru je sudjelovalo 12 paraboćarskih klubova iz cijele Hrvatske, a natjecanje su organizirali Hrvatski boccia savez, pod pokroviteljstvom Hrvatskog paraolimpijskog odbora te Boćarski klub osoba s invaliditetom Pulac kao domaćin završnog turnira, uz podršku Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke te Saveza sportova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...