U nedjelju 174. Jadranski derbi

Autor: Marina Pauletić 06.04.2024

rijeka_rudes_2023_rujevica__1_ Foto: ilustracija

Povijest nadmetanja u jadranskim derbijima traje još od 1946. godine.

Rijeka - Rijeka i Hajduk u nedjelju 7. travnja od 19.30 sati na Rujevici igraju 174. Jadranski derbi, odnosno 101. u HNL-u i 18. na stadionu HNK Rijeka. Ulaznice su rasprodane nakon samo dva sata, a sjajni rezultati koje postižemo na travnjaku najbolja su pozivnica navijačima da za nedjelju zagriju grla i dlanove te kao i do sada budu podrška našoj momčadi koja će loviti važne prvenstvene bodove.

Povijest nadmetanja u jadranskim derbijima traje još od 1946. godine, a posebno se intenzivirala u posljednjih 50 godina koliko je Rijeka neprekidno član najvišeg ranga nogometnog natjecanja. Ukupno gledajući sve dosadašnje međusobne oglede u pet natjecanja (prvenstvo i kup bivše države, HNL, Hrvatski kup, superkup), Rijeka i Hajduk odigrali su 173 utakmice u kojima je splitska momčad ostvarila 66 pobjeda, 54 utakmice završile su neodlučenim rezultatom i 53 pobjedom Rijeke. Kada se statistika suzi na vrijeme otkako je Hrvatske, naša je momčad ostvarila 40 pobjeda, 29 jadranskih derbija završilo je remijem, a 41 pobjedom Hajduka. Rijeka i Hajduk međusobne su utakmice (službene) igrali i na deset stadiona, a Rijeka je uspješnija u domaćom ogledima. U 67 utakmica na Kantridi ostvareno je 25 pobjeda i 25 remija, dok je u 17 utakmica na stadionu HNK Rijeka ostvareno sedam pobjeda i četiri remija.

Najbolji Rijekin strijelac u jadranskim derbijima je Anas Sharbini sa sedam golova, pet su postigli Antonio Čolak, Josip Drmić, Admir Hasančić, Mladen Mladenović, Davor Vugrinec, dok su četiri puta strijelci bili Leon Benko, Roman Bezjak, Boško Bursać, Janko Janković, Andrej Kramarić i Vladimir Lukarić.

Zanimljivo, golove za Rijeku u jadranskim derbijima postizali su otac i sin Rade i Marko Vešović, braća Ahmad i Anas Sharbini te stric i nećak Janko i Niko Janković.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...