[U OKU KAMERE] FIM seminar u Opatiji: U očekivanju bogate sezone

Autor: Miroslav Krpan 22.03.2022

FIM_seminar_za_suce_Opatija__1_ FIM seminar za suce u Opatiji (snimio M.Krpan)

Seminarom sudaca najavljena sezona od kojih Grobnik ugošćuje svjetske prikoličare i dva puta najbolje dugovječnog Alpe Adria sustava

Opatija – Opatija je nekada bila svojevrsna ikona u svijetu motociklizma, obzirom da je uz njeno ime najčešće povezivan period Grand prix utrka na legendarnoj stazi okruga Preluk. Bile su to 60-te i 70-te godine prošlog stoljeća, da bi sve do 1990.godine bila stjecište oktanske kreme na dva kotača koja se po zaključenju natjecateljskog programa na novoj stazi Automotodroma Grobnik slijevala u turističku prijestolnicu Kvarnera. Sjećanja onih koji pamte ta vremena uvijek su dragocjena, dok mlađoj populaciji ostaju samo dokumenti povijesti. No, Opatija je nastojala, prvenstveno kroz oktance na četiri kotača, ostati „in“ u tom svijetu brzina, da bi ipak prazninu onih znanih gužvi upotpunjavala ponekim radnim skupom. Tako je bilo i proteklog vikenda, kada je u organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner, koji je u ime Hrvatskog motociklističkog saveza bio realizatorom dvodnevnog FIM seminara za suce u moto sportu.

Uobičajeni godišnji seminar za FIM licence, nakon godina pauza zbog korone, jedan od prvih održanih „u živo“, okupio je u opatijskom Hotelu Palace-Bellevue 20-tak iskusnih sudaca iz Hrvatske i zemalja okruženja – Češke, Slovačke, Srbije i Austrije, dok je predavač i ispitivač bio iskusni mađarski sudac. Seminar je održan u hotelu vodeće opatijske grupacije Liburnia Riviera Hotela d.d., s kojom MK Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o.ima suradnju već nizom godina.

Svjetska motociklistička federacija znakovitu pozornost posvećuje okupljanju sudačkog kadra najvišeg ranga, obnovi znanja i prenošenju novih pravila koji FIM suci moraju primijeniti obavljajući najodgovornije funkcije na međunarodnim utrkama brzinaca, na kružnim zatvorenim stazama. Sveobuhvatnu materiju pravilnika za grand-prix utrke, superbike, Red Bull rockie cup, E-moto i junior GP obradili su i hrvatski suci, a znanje u teoriji primijenili polaganjem dva testa za dužnosti sporting stewarta i race director .

FIM_seminar_za_suce_Opatija__2_ lipnju ponovo na Grobniku - najbolji svjetski prikoličari (snimio M.Krpan)

Automotodrom Grobnik, na kojem su se u proteklim zimskim mjesecima odvijali radovi obnavljanja zaštitnih barijera novim, a dio radova na infrastrukturi kompleksa upravne zgrade još traje, sve kao dio poboljšanja uvjeta sigurnosti i boravka na našoj jedinoj svijetom poznatoj i priznatoj auto i moto stazi, ove godine, uz niz treninga i internih natjecanja, u motociklističkom svijetu očekuju i dva značajna vikenda. Utrka GP FIM Sidecar, jedina u rangu svjetskog prvenstva, koja ima svoj višegodišnji kontinuitet, ove će se godine održati od 24. do 26.lipnja i bit će peta u nizu od osam utrka koje su u Kalendaru FIM-e za 2022. Prvenstvo počinje 16.travnja u Francuskoj na stazi Le Mans Bugatti, a vozi se još u Nizozemskoj, Belgiji, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Portugalu. U istom će se vikendu održati i treća ovogodišnja utrka Alpe Adria International Motorcycle Championship ( prvenstvo Alpe Adria), a Hrvatska, odnosno MK Kvarner, domaćin je još jedne utrke AAC od 26. do 28.kolovoza. U kalendaru AAC za ovu godinu šest je utrka, a otvaranje sezone je 24.travnja u Brnu (Češka), gdje se ovo prestižno regionalno natjecanje vraća nakon niza godina, a na istoj će stazi biti i završnica sezone početkom listopada. Uz Hrvatsku i Češku s po dva natjecanja, domaćini su još Italija u svibnju i Slovačka početkom kolovoza.

Skup najodgovornijih moto sudaca najava je nove sezone, vjeruje se ponovo u živo pred brojnim ljubiteljima brzina koji nestrpljivo očekuju povratak uz staze.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...