[U OKU KAMERE] Gabriel Barac u povijesnom nizu - srebro u Zagrebu!

Autor: Nikola Cvjetović 10.09.2023

Gabriel Barac u povijesnom nizu

Član Riječkog triatlon kluba Rival, junior Gabriel Barac, nastavio je povijesni niz za Hrvatski triatlon osvojivši 2. mjesto na Europe Triathlon junior utrci na domaćem terenu u Zagrebu. Nakon bronce i zlata, treća je ovo, srebrna medalja najboljeg Hrvatskog sprint triatlonca ove godine.

Europe_triathlon_junior_cup_Zagreb_2023_-_Gabriel_Barac5 Europe triathlon junior cup Zagreb 2023 - Gabriel Barac

Rijeka - Ove subote, 9. rujna, u organizaciji zagrebačkog triatlon saveza, na zagrebačkom Jarunu održala se utrka juniorskog kupa Europske Triatlon Unije (ETU) na kojoj je nastupilo preko 100 najboljih europskih triatlonskih juniorki i juniora iz preko 20 europskih zemalja. Na 30 zagrebačkih stupnjeva, Barcu je pobjeda na domaćem terenu izbjegla "za dlaku". Nakon dobrog plivačkog segmenta od 750 m, biciklistički segment utrke započinje u trećoj grupi sa 20-ak sekundi zaostatka za vodećima. Marljivim radom u grupi prije isteka 20 km biciklističke dionice sustiže drugu grupu i kreće na trčanje, svoju omiljenu disciplinu. Već na polovici trčanja sustiže vodeće i na posljednjem od 5 km prelazi u vodstvo koje zadržava do same završnice u kojoj ga prestiže Mađar Zalan Hobor, ovogodišnji Europski viceprvak i trenutno vodeći Europski junior u kupu, te Gabriel ulazi u cilj s vremenom 53:30 s, 5 sekundi iza njega. Treći je bio Miguel Espuna Larramona s vremenom 53:37 s. Ovim rezultatom Gabriel ulazi u top 10 Europskih juniora! Fantastičan je ovo Barčev rezultat, osobito nakon prošlotjedne bolesti zbog koje je propustio utrku u Sloveniji.

Europe_triathlon_junior_cup_Zagreb_2023_-_Gabriel_Barac_i_roditelji__trener_Blaz_Barac_ Europe triathlon junior cup Zagreb 2023 - Gabriel Barac i roditelji (trener Blaz Barac)

Uz Gabriela na utrci su nastupili i ostali Hrvatski reprezentativci poput Filipa Vilenice i Marina Stipčevića te reprezentativke među kojima je najbolje 23. mjesto zauzela Rivalova Aurora Valinčić dok je druga Rivalovka, Lana Vale, bila 10 mjesta iza nje.

Istoga dana u popodnevnim satima održalo se i Prvenstvo Hrvatske za dobne skupine na kojemu su u svojim kategorijama zapažen rezultat u Supersprintu imali Rivalovi mlađi kadeti Andrija Žic osvojivši 2. i Lovro Dobravac 3. mjesto, a u sprintu junior (U17) Borna Dobravac osvojivši 3. i senior (45) Renato Žic 1. mjesto.

Izlazna je ovog godina mladoga Barca koji će nagodinu nastupati u najjačoj svjetskoj triatlonskoj tzv. "elite", a ne junior, kategoriji zajedno sa olimpijskim i svjetskim prvacima te pripremati se za svoj prvi olimpijski ciklus. Upravo zato, do kraja sezone ostaje mu još samo jedna utrka i to 8.10. Europe Triathlon kup i Mediteransko Prvenstvo u španjolskoj Ceuti gdje će Gabriel po prvi puta nastupiti upravo u elite kategoriji.

Europe_triathlon_junior_cup_Zagreb_2023_-_Gabriel_Barac1

Foto: Triatlon klub Rival

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...