[U OKU KAMERE] Košarkaši Cibone i Cedevite Junior finalisti Kupa Krešimir Ćosić

Autor: Nikola Cvjetović 18.02.2022

kup_kresimir_cosic_rijeka_2022_kosarka__5_

U subotu u 19 sati Cedevita Junior će se u finalu susresti s Cibonom.

kup_kresimir_cosic_rijeka_2022_kosarka__1_

Rijeka - Zagrepčani su i polufinalnom susretu u Rijeci pobijedili momčad Zadra 77-72. Zadrani su tako nakon dva povezana naslova pobjednika nacionalnog kupa detronizirani, a Cibona ima priliku u sutrašnjem finalu protiv pobjednika susreta Split – Cedevita Junior slavljem doći do prvog Krešinog trofeja nakon 2013. godine. Na samom otvaranju susreta Cibosi su pobjegli na 15-2, a svako zadarsko približavanje i pokušaj povratka u egal su rješavali tricama. Rezultatski Zadar nije bio toliko daleko, pa je se tako u posljednju četvrtinu ušlo s rezultatom 61-55. Krešimir Radović je tricom odveo Cibonu na plus 9 (64-55), Zadar se približio na 64-57 i propustio nekoliko prilika za približavanje na dva posjeda zaostatka. Kaznio je to Vildoza tricom za 67-57.

Nagovještaj neizvjesnosti bilo je zadarsko približavanje na 68-63 pet minuta prije kraja. Gegić baca tešku loptu prema Gnjidiću i pruža priliku Zadru za potpuni povratak. Griješilo se u tom razdoblju igre s obje strane do sjajne reakcije Tonija Nakića koji napadačkim skokom svojoj momčadi donosi tri poena (2+1) i iz igre izbacuje zadarskog centra Thompsona (71-63). Zadru se ipak ukazala prilika. Kod rezultata 75-70 Carter je ukrao loptu i poslužio Jordana na trici. Lopta nije našla put do koša, a u nastavku akcije Carter je dvicom na 11 sekundi prije kraja smanjio na 75-72. Cibona je znala kako sačuvati pobjedu te je na kraju slavila 77-72. Gegić je kod Cibone zabio 13 poena, Drežnjak 12, a Nakić i Vildoza po 11. Kod Zadrana Jordano je postigao 16 poena, Thompson 14, Mavra 13, a Carter 12 poena.

Amar Gegić, igrač Cibone: “Fizički veoma zahtjevna utakmica. Mi smo ispoštovali većinu toga što smo dogovorili u svlačionici. Već se okrećemo sljedećoj utakmici, iako moramo sačekati da vidimo protiv koga ćemo igrati, ali odmah ide priprema za finale i nemamo vremena za slavlje. Presudili su detalji, radili smo na scoutingu i svi smo bili fokusirani.”

kup_kresimir_cosic_rijeka_2022_kosarka__2_

Gašper Okorn, trener Cibone: “Prvo, ja bih zaista čestitao svojoj ekipi na pobjedi i mislim da smo ju zaslužili, radili smo četrdeset minuta. Jako smo dobro otvorili i to nam je dalo više samopouzdanja, nekako smo razbili svu nervozu. S druge strane, ja sam znao da nema šanse da sa Zadrom dođemo na, recimo, +20 i završimo utakmicu, bio sam svjestan da će se Zadar non-stop vraćati. Zadar nam je 40 minuta bio na leđima, promijenio sve obrani, a mi se morali adaptirati, Sve su napravili da se vrate. Na kraju, kad podvučem crtu, vodili smo cijelu utakmicu i mislim da smo zaslužili.

Antonio Jordano, igrač Zadra, se za trofej borio u rodnoj Rijeci: “Došli smo ovdje kao branitelji Kupa i imali smo za cilj osvojiti ovo natjecanje. Značilo bi mi puno da smo to napravili, pogotovo jer igram kod kuće. Nažalost, neke stvari koje smo dogovorili nismo od starta ispoštovali. Znali smo da Cibona igra agresivno, da su u napadačkoj tranziciji vrlo opasni i znali smo da, takoreći, tko prvi udari, da će to usmjeriti utakmicu. Mi smo cijelo vrijeme lovili rezultat, a kada smo došli blizu, došlo je do nekih individualnih grešaka.”

kup_kresimir_cosic_rijeka_2022_kosarka__4_

Vladimir Anzulović, trener Zadra: “Čestitke ekipi Cibone. Znali smo da tko udari prvi u ovakvim utakmicama, da će imati veliku prednost, a na našu žalost oni su udarili prvi. Premekano smo ušli. Jednim dijelom je to rezultat i toga što nas je malo – nedostaje nam Bursać koji nam je energetski najjači igrač, nedostajao nam je pravi Drežnjak koji je bio u sjajnoj formi do korone. Osjetilo se da je Cibona u ovom trenutku za nijansu jača.”

Cedevita Junior srušila Split i ušla u finale

Razigrana i poletna momčad Cedevite Junior je izborila finale Kupa Krešimir Ćosić. Zagrepčani su slavili protiv Splita 87-82 kontrolirajući rezultat tijekom cijelog susreta. Cedevita Junior je bolje ušla u utakmicu, predvođena Bundovićem povela 13-4 i gurnula Splićane, koji kup trofej čekaju od 2004. godine, u nervozu. Kada je Bundović posjeo na klupi na zasluženi odmor splitski koš nastavio je puniti Miličević (tri trice) pa su Vitamini poveli 23-11. Shorter i Žganec su najzaslužniji da su Zagrepčani otišli na odmor između prve dvije četvrtine s jednoznamenkastom prednošću (25-16).

Upravo je Žganec novom tricom nagovijestio povratak Splićana koje je Bajo doveo na dva posjeda zaostatka (25-21). Problemi za momčad Srđana Subotića se vraćaju nakon što je Karlo Žganec nepotrebno napravio treću osobnu pogrešku u ranoj fazi utakmice pa se Cedevita Planinićevim i Bošnjakovim poenima vratila na ugodnih 10 poena razlike, da bi tricom mladog Kučića otišla na obećavajućih 13 poena viška (38-25). Ni minuta odmora nije trgnula momčad Splita, Kučić nastavlja svoju seriju, zabija još tri poena (1+2) za velikih 16 poena prednosti u 17. minuti (41-25). Shorter je pokušavao sam vratiti momčad u igri pa ju greškama gurao u još veće probleme. Ukićeva trica u zadnjem splitskom napadu prvog poluvremena mogla je bitno utjecati na atmosferu u svlačionicama, ali je raspoloženi 19-godišnji Vito Kučić (10 poena u drugoj četvrtini) solo akcijom zabio za vrlo komotnih +14 Zagrepčana (50-36). Žganec je ponovio epizodu iz druge četvrtine. Zabio je, a potom u napadu napravio četvrtu osobnu i ponovno zakomplicirao Splićanima put do povratka. Subotić ga je odlučio ostaviti u igri i ubrzo ostao bez njega jer je splitski centar napravio i petu osobnu.

kup_kresimir_cosic_rijeka_2022_kosarka__3_

Stigli su Baričevom tricom Splićani ispod 10 poena zaostatka (52-43), ali odmah je uzvratio Šabić (55-43). Split je niskom petorkom dobio na agresivnosti, ali je pod koševima morao udvajati Bundovića što je znatno olakšalo Vitaminima održavanje prednosti na desetak razlike. Subotić nije odustajao od niske postave, a nagrada stiže u obliku nove Baričeve trice za 57-50. Odmah je istom mjerom uzvratio Bundović (2+1) pa se nadovezao Batinić čime je Mulaomerovićeva momčad odbila splitski nalet (62-50). Ali momčad s Gripa nije odustajala pa je novom Baričevom tricom i Shroterovim bacanjima do kraja treće četvrtine stigla na samo šest poena zaostatka 64-58. Početkom posljednje dionice Runjić je pogođenim jednim bacanjem približio Splićane na 64-59, a onda je Filipović povezao tricu i koš faul i kupio mir Mulaomerovićevoj momčadi (70-59).

Split se spuštao na tri posjeda zaostatka, Cedevita vraćala. Trajala je klackalica sve do završnih 80 sekundi kada se Split vraća tricama Shortera i Čampare, koji je zabio i dodatno bacanje, na 79-77. Do kraja je ostalo još 50 sekundi. No tada sjajni Filipović preuzima odgovornost i zabija tricu za 82-77. Kada je Vuko na drugoj strani promašio moglo je započeti zagrebačko slavlje.

U subotu u 19 sati Cedevita Junior će se u finalu susresti s Cibonom.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...