U Rijeci održano Prvenstvo hrvatske u ronjenju na dah, ukupni pobjednik Riječanin Vitomir Maričić

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 07.03.2022

ronjenje_na_dah_prvenstvo-54079 FOTO: Vertical-media.net

Najuspješniji natjecatelji kroz sve discipline kombinirano prema CMAS rangiranju bili su očekivano glavna favoritkinja Mirela Kardašević iz Zagreba i Vitomir Maričić iz Rijeke, aktualni svjetski prvaci.

Rijeka - Proteklog vikenda u Rijeci, na Kantridi, održalo se do sada najveće otvoreno državno prvenstvo u ronjenju na dah, tijekom kojeg su istovremeno potvrđeni rezultati u obje svjetske, AIDA i CMAS federacije. Natjecanje u organizaciji riječkog Ronilačkog kluba Ocean, AIDA-e Hrvatska i pod pokroviteljstvom Hrvatskog ronilačkog saveza posjetilo je preko 30 natjecatelja većinom iz Hrvatske, međutim bilo je i natjecatelja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Nizozemske, Libanona, Švedske i Njemačke.

Natjecanje je poslužilo i kao kvalifikacija za nadolazeća svjetska prvenstva u Beogradu, Srbija i Burgasu, Bugarska, a natjecatelji su odmjeravali snage u svim bazenskim disciplinama: Dinamikama s perajama, monoperajom te bez peraja za najdulji horizontalni zaron u 50 metarskom bazenu i disciplini statike za najdulje vrijeme.

Najuspješniji natjecatelji kroz sve discipline kombinirano prema CMAS rangiranju bili su očekivano glavna favoritkinja Mirela Kardašević iz Zagreba i Vitomir Maričić iz Rijeke, aktualni svjetski prvaci.

ronjenje_na_adah_pobjednici FOTO: Vertical-media.net

„Ovo je još jedno natjecanje gdje sam u više organizatorskih i natjecateljskih uloga i to je uvijek zahtjevno, međutim kada vidite da sve štima dobro i da stvari idu prema planu onda je to i jedna velika nagrada. Sportski uspjeh na takvom natjecanju je onaj dodatni šlag na tortu i poticaj za dalje, drago mi je naravno da sam ukupno najbolji natjecatelj i nadam se da ću time motivirati mnoge kojima je ovo bilo prvo natjecanje, ali i da je to podiglo naš klub Ocean na prvo mjesto te smo tako i sa sportske strane vratili sponzorima i volonterima njihov uložen trud da nam to omoguće, jer stvarno ovakav event nije moguć bez jako puno predanih volontera i u tome je riječki Ocean sigurno ispred svih", rekao je Vitomir Maričić, ukupni pobjednik i aktualni svjetski prvak i rekorder u ronjenju na dah

Državni prvaci po disciplinama postali su Lada Sartori, Mirela Kadrašević, Boris Milošić, Vitomir Maričić, Vanja Peleš i Budimir Šobat. Spomenimo da su na postolju medalje primili i Hrvoje Škorić, Enes Čerimagić, Petar Klovar, Sanda Kukuljan, Petra Vukoša, Vedrana Horvat, Petra Maričić i Angelina Krmpotić.

Prema AIDA otvorenom prvenstvu Hrvatske najuspješnija natjecateljica kombinirano bila je Rianne Vastenhouw iz Nizozemske ispred Mađarice Melinde Bajai i Riječanke Sande Kukuljan dok je u muškoj konkurenciji ukupno najbolji Petar Klovar iz Rijeke ispred Alexandera Wowre iz Njemačke i Geora Marinca, Istrijana također iz riječkog kluba Ocean.

ronjenje_na_dah_pobjednici1 FOTO: Vertical-media.net

AIDA državni prvaci postali su uz Petra Klovara i Borisa Milošića i Sanda Kukuljan, Lada Sartori, Petra Vukoša, a vice prvaci i treće plasirani Petra Maričić, Angelina Krmpotić, Lara Sartori, Geor Marinac, Mauro Paštar i Donat Faraguna.

U ekipnom prvenstvu Hrvatskih ronilačkih klubova, najbolja ženska ekipa bila je DPS Zagreb ispred Riječanki iz kluba Ocean i RK Split, dok je najbolja muška ekipa riječki klub Ocean ispred Submanie iz Zagreba i DPS Zagreb.
Ukupno najbolji klub u Hrvatskoj u sastavu dva ženska i dva muška natjecatelja je Ronilački klub Ocean iz Rijeke, drugoplasirani DPS Zagreb i na trećem mjestu je RK Split.
Na svečanoj dodijeli trofeje i nagrade sponzora dodijelili su glavna sutkinja natjecanja Lidija Lijić, inače i sama višestruka svjetska prvakinja i rekorderka, Eva Usmiani Capobianco, član upravnog odbora JGL, Tamara Turk Wensveen – endokrinolog i dijabetolog, voditelj projekta znanstvenog istraživanja u ronjenju na dah, Zdravko Ivanković, pročelnik za sport Grada Rijeke, Viktor Ivaniš, kardiolog i voditelj sportskog odjela Thallassotherapie Opatija, također dio istraživačkog tima i medicinskog tima AIDA Hrvatska.

ronjenje_na_dah_3 FOTO: Vertical-media.net

Posljednja uručena nagrada bila je godišnja nagrada Mako AIDA Hrvatske koja se dodijeljuje za najveći broj AIDA natjecateljskih bodova u godini, koju je treću godinu zaredom osvojio Vitomir Maričić za 2021., godinu u kojoj je osvojio nekoliko odličja na svjetskim smotrama uključujući bazensko zlato, dubinsko zlato te cijeli niz ostalih trofeja čime je potvrdio svoju poziciju na prvom mjestu povijesne rang ljestvice ronilaca kroz sve discipline.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...