[VIDEO] FORMULA DRIVER NASTAVLJA SEZONU NA UČKI: Na startu gotovo 150 vozača

Autor: Miroslav Krpan 15.07.2022

wp-content/uploads/2021/07/formula-driver-2021-ucka-inter-cars-2021-65.jpg

Za drugu utrku sezone na stazi Učka prijavljeno 148 vozačica i vozača iz četiri zemlje

Opatija - Na padinama Učke, s kvarnerske strane, gdje se automobilizam gaji već gotovo puno stoljeće, na dionici nekad legendarne brdske auto utrke, u nedjelju 17.srpnja održava se „8 Formula driver Inter Cars Učka 2022.“, drugo ovogodišnje natjecanje sezone u disciplini Formula driver, svojevrsnoj kombinaciji brdskih auto utrka i autoslaloma, a sve po uzoru na natjecanja u susjednoj Italiji. U proteklih osam godina ova su se natjecanja, što organizacijom, što brojem sudionika, pretvorila u pravi automobilistički spektakl, utrke su to u kojima se puna pažnja posvećuje mlađim sudionicima od kojih se upravo na FD stazama mnogi prvi puta susreću s automobilističkim sportom.

formula_driver_najava_2022__1_ Fernando Kirigin, Martina Puž i Raul Bratović na predstavljanju FD Učka 2022. (snimio M.Krpan)

Tradicija je već susret predstavnika organizatora Autokluba Opatija Motorsport s predstavnicima medija, a ovogodišnjem, u opatijskom Restaurantu „Molo“, odazvali su se
i pokrovitelji i glavni podupiratelji ove značajne međunarodne sportsko-turističke manifestacije.

- Broj prijava za ovu manifestaciju koju Grad Opatija, kao i gradski Sportski savez zdušno podržavaju od samog nastanka, već sam govori za sebe. Ovime na svojevrstan način započinje obilježavanje Dana Grada Opatije, a vrijednim sportskim entuzijastima i aktivistima Autokluba Opatija Motorsport stvarno treba odati priznanje za napore učinjene tijekom priprema, koji nisu mali, tim više jer se kompletan prostor treba pretpostaviti odvijanju jedne uspješne automobilističke utrke. Ove je godine, zahvaljujući Županijskoj upravi za ceste PGŽ i Gradu Opatija, u proteklim danima završena i jedna manja investicija na ugradnji zaštitne ograde duž dijela prometnice koja za utrku postaje stazom, što će vjerojatno doprinijeti i boljoj sigurnosti sudionika. Vidljiv je napredak, posebno u ova teška vremena, pa time čestitke svima koji doprinose da manifestacija ide dalje, a poziv ljubiteljima brzina da vikend posvete automobilizmu na padinama Učke – kazao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

wp-content/uploads/2021/07/formula-driver-2021-veprinac-ucka.jpgOktanski šušur u Veprincu

Interes za nastup iskazali su brojni sudionici, o čemu je više informacija prezentirala Martina Puž, predsjednica Organizacijskog odbora ističući:

-Uz veliki broj hrvatskih vozača stižu nam i gosti iz Italije, Slovenije i Austrije. Primili smo ukupno 148 prijava, od kojih 78 vozačica i vozača iz 27 klubova nastupa u okviru međunarodnog HAKS Kupa Formule driver. Preostali sudionici su promo vozači za Nagradu organizatora. Veseli podatak da je među sudionicima čak 18 juniora i 19 vozačica. Vozit će se na dobro znanoj dionici od Veprinca do Vele Učke,dugoj 3.800 metara, s ciljem malo niže nekadašnjeg odmarališta Ina, a duž dionice postavljeno je devet šikana, usporenja gumama pored kojih prolaze vozila. Sigurnosti svih zasigurno će doprinijeti nove zaštitne ograde na gotovo kilometar duljine staze, a kao gosti dolaze nam studenti riječkog Tehničkog fakulteta sa Formulom student.

formula_driver_najava_2022__2_ Formula driver Učka 2022 ima i svoje energetsko piće (snimio M.Krpan)

O suportu organizaciji govorio je i Raul Bratović, predstavnik glavnog sponzora „Inter carsa“, čije ime i nosi priredba, istaknuvši kako su privilegirani i počašćeni biti dijelom ovako uspješne organizacije još od 2014.godine, tim više jer im je osnovna djelatnost vezana uz auto industriju.
Natjecanje se uz međunarodni HAKS Kup boduje i za prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a i Auto i karting saveza Istre. Organizator će svoje sjedište imati u novouređenom Društvenom domu Veprinac uz koji će se odvijati tehnički prijam i verifikacija u subotu od 15 do 18 sati. Nedjeljno jutro od 8,30 sati predviđeno je za trening, a u 11 sati svečanim otvaranjem najavit će se start prve od dviju bodovnih vožnji. Oko 18 sati u Parku vozača najuspješnijima će biti uručena zaslužena sportska priznanja.

Prometnica od Veprinca u smjeru vrha Učke, do skretanja za ex.Ina odmaralište bit će zatvorena za javni promet u nedjelju 17.srpnja od 7 do 19 sati. Alternativni put je Tunel Učka, a prilaz do vrha Učke je s istarske strane. Utrke će se moći pratiti u direktnom televizijskom prijenosu putem platforme Novinet TV koja objedinjuje i više lokalnih portala, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...