[VIDEO] Fran Host i Adriana Ross iz Karate kluba Kastav najuspješniji sportaši grada Kastva

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 13.05.2022

najbolji_sportasi_kastav_2022

Nagrada „Kastavsko srce“ otišla je sasvim zasluženo u ruke sportašu s invaliditetom i članu Boćarskog kluba osoba s invaliditetom „PULAC“ , članu Plivačkog kluba osoba s invaliditetom „FORCA“ te članu Kluba za obaranje ruku „SHARK“ Dennisu Jakusu.

Kastav - Svečano proglašenje sportaša Grada Kastva za 2021. godinu održano je jučer na igralištu Dolnji Turki. Riječ je o novootvorenom igralištu namijenjenom rekreativcima, djeci i mladima, izgrađenog s namjerom da na njemu stasaju neki novi sportaši koji će konkurirati za ove nagrade u narednim godinama. U jedinstvenoj atmosferi začinjenoj izvedbama glazbenog dueta ANNA X AOB proglašeni su najuspješniji sportaši za proteklu godinu.

Najuspješnijim sportašem proglašen je Fran Host iz Karate kluba Kastav, osvajač 5. mjesta na Europskom prvenstvu u Finskoj u kategoriji kadeti do 63 kg, 1. mjesta na Kadetskom prvenstvu i 3. mjesta na Državnom prvenstvu. Isti klub u svojim redovima ima i najuspješniju sportašicu – Adrianu Ross koja je osvojila 2. mjesto na Državnom prvenstvu Hrvatske u kategoriji juniorki +59 kg, ekipnu državnu medalja i 1. mjesto u kategoriji juniorki.Titulu najuspješnijeg mladog sportaša ponio je Lucas Srdoč iz Ju-jitsu kluba Kastav. Lucas je prvak Hrvatske U14, u apsolutnoj kategoriji do 14 godina. Zara Marie Zamlić iz Karate kluba Kastav zbog osvojenog 1. mjesta na Državnom prvenstvu Hrvatske u kategoriji mlađe učenice do 43 kg, najuspješnija je kastavska mlada sportašica.

Najuspješnijim sportskim klubom za 2021. godinu proglašen je Boćarski klub Kastav. Klub osnovan 1998. godine protekle je godine ostvario najveći uspjeh u svojoj bogatoj povijest – Kup Hrvatske kao šlag na torti u godini u kojoj su uselili u novo boćalište. Lanjsku godinu završili su kao 2. u trećoj Hrvatskoj ligi, a sada se natječu u Drugoj hrvatskoj ligi gdje se nalaze na izvrsnom 3. mjestu. Njihova ženska ekipa natječe se u 1. Hrvatskoj ženskoj boćarskoj ligi. Pokrenuli su i školu boćanja koja već sada ima 50 aktivnih polaznika. Ekipu osvajača kupa čine: Emilio Bošković, Rajko Turak, Simon Ujčić, Ante Kolčeg i Igrač/trener Kristijan Mulac.

Dodijeljena je i nagrada za najuspješnijeg sportskog djelatnika, a nju je ove godine zaslužio Kristijan Mulac iz Boćarskog kluba Kastav. U povijesnom uspjehu Boćarskog kluba Kastav pri osvajanju Kupa Hrvatske za 2021. godinu, Kristijan Mulac bio je voditelj i trener pobjedničke ekipe na završnici održanoj u Putnikovićima na Pelješcu. Izvrsno je pripremio igrače te ih kroz smirenost, zajedništvo i kvalitetno vođenje doveo na najviše postolje.

VIDEO

Hedi Blašković, ravnateljica OŠ Kastav, ovogodišnja je dobitnica priznanja za dugogodišnjeg sportskog djelatnika. Blašković je tijekom godina sudjelovala u organizaciji i koordinaciji raznih aktivnosti, projekata i natjecanja koji su povezani sa sportom i promocijom sporta kao bitnim područjem svakog učenika. U suradnji s Gradom Kastvom provode se i održavaju brojni hvalevrijedni projekti. Jedan od njih je „Kastav pliva“ koji omogućava učenicima unaprjeđenje plivačkih sposobnosti i razvijanje sportskog duha. Na razini Škole održava se „Dan zaboravljenih igara“, „Sportski dan“ i obilježava se Hrvatski olimpijski dan. Također se kroz obilježavanje Dana darovitih učenika potiče učenike na iskazivanje vještina i u području sporta. U Školi je proveden i projekt „Navijačka škola“ te se provodi niz godina i „Univerzalna sportska škola“. Hedi Blašković je uvijek prva na borilištima u pripremi, kreativna i dostupna za svaki novi projekt, naglašeno je na dodjeli.

Na svečanosti su podijeljena i posebna priznanja, a njih su ove godine dobili Nives Jelovica iz Boćarskog kluba Labin, Davor Jelovica iz Boćarskog kluba Pula, Petra Mance iz Plivačkog kluba Nevera, Marko Jardas iz Plivačkog kluba Primorje te Noa Burburan, Kristian Vekić, Gabrijel Burburan i Patrik Turk iz Vaterpolo kluba Primorje.

Nagrada „Kastavsko srce“ otišla je sasvim zasluženo u ruke sportašu s invaliditetom i članu Boćarskog kluba osoba s invaliditetom „PULAC“ , članu Plivačkog kluba osoba s invaliditetom „FORCA“ te članu Kluba za obaranje ruku „SHARK“ Dennisu Jakusu. Dennis je u 2021. godini svakodnevnim treniranjem tri sporta, u dva od njih ostvario značajne rezultate. U plivanju je osvojio tri medalje na 2. Međunarodnom festivalu plivanja Zagreb Open 2021., dok je na 12. International Paraswimming Zagreb open 2021. osvojio srebrnu medalju u kategoriji SB2 na 50 prsno. Na regionalnom otvorenom PH u Zadru 2021. osvojio je zlato u kategoriji S3 50 slobodno te u kategoriji S3 50 leđno. U boćanju je osvojio jednu medalju na PH u boćanju za osobe s invaliditetom, BC2 kategorija 1.mjesto (zlato) u drugoj ligi na zadnjem turniru PH (od ukupno tri - na prvom je bio 5. na drugom 4. a na trećem 1.) Trenutno se ponovo bori za ulazak u 1. ligu budući da je na početku 2022. godine osvojio opet prvo mjesto (zlato) na prvom turniru od sveukupno tri.

Kastav je u top 10 hrvatskih gradova po izdvajanjima za sport u usporedbi s brojem stanovnika. U sport se ulažu znatna sredstva s ciljem da sportski sadržaji budu dostupni svim građanima, od djece do umirovljenika, od rekreativnih do aktivnih sportaša. Samo 2020. godine u sport je uloženo 7 milijuna kuna jer je tada krenula izgradnja novog multifunkcionalnog objekta u kojem primarno treniraju boćari. Taj objekt obogatio je listu sportske infrastrukture koja obuhvaća školsku sportsku dvoranu „Matija Katalinić“, školska igrališta s terenima za mali nogomet, košarku i odbojku, nekoliko igrališta za nogomet i košarku i dječja igrališta u gradskim naseljima, boćališta, biciklističke staze kroz šume Loza i Lužina te fitness park u sportskoj zoni.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...