[VIDEO] Rijeka – Juventus: na današnji dan pod stijenama Kantride gostovala je “Stara dama”

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.03.2022

juventus_hnk_rijeka_kantrida

Juventus je očekivano bio mamac za publiku, o kakvoj se ekipi radilo dovoljno govori da je na čelu stare sjedio legendarni talijanski trener Giovanni Trapattoni, dok je na klupi bijelih sjedio Miroslav Blažević.

Rijeka - Prije 42 godine pod stijenama Kantride snage su odmjerili Rijeka i Juventus. Bila je to jedna od najvećih utakmica u povijesti Rijeke, na Kantridu je tog 5. ožujka 1980. godine u okviru prve utakmice četvrtfinala Kupa pobjednika Kupova, stigao talijanski velikan.

Uz Rijeku i Juventus među osam najboljih ekipa kvalificirali su se Valencija, Goteborg, Barcelona, Nantes, Arsenal i moskovski Dinamo, a bijeli su svoje mjesto u Kupu Kupova osigurali osvojivši Kup Jugoslavije u sezoni 1978./1979.

Juventus je očekivano bio mamac za publiku, o kakvoj se ekipi radilo dovoljno govori da je na čelu stare sjedio legendarni talijanski trener Giovanni Trapattoni, dok je na klupi bijelih sjedio Miroslav Blažević. Više od dvadeset tisuća ljudi svjedočilo je nogometnom spektaklu.

"Sjećam se da je tada Juventus bio praktički reprezentacija Italije. Nije bilo puno prilika na utakmici, imali smo odličnu priliku, ali nismo uspjeli zabiti. Sjećam se dobre atmosfere, iako na kraju nije bila toliko zanimljiva utakmica, obje ekipe su igrale dosta tvrdo", prisjetio se Srećko Juričić.

Za Rijeku utakmica nije dobro krenula, već u sedmoj minuti utakmicu je zbog ozljede morao napustiti Radin. U 18. minuti Makin je ubacio iz kornera, Hrstić je pucao s 15 metara, ali vratar Zoff bio je siguran. Juventus je nakon toga imao dvije prilike, Brio je u jednoj je akciji iz neposredne blizine promašio gol. Na drugoj strani Tomić je glavom gurnuo loptu za Radovića (40′) koji je izbio pred gol Juventusa, ali Zoff je bio brži.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo previše prilika, a remi je bio dokaz da se Rijeka itekako mogla nositi s velikanom svjetskog nogometa.

Boje Rijeke branili su: Ravnić, Šugar, Hrstić, Milenković, Radin (od 7′ Bačvarević; od 58′ Petrović), Juričić, Makin, Radović, Tomić, Ružić, Lukić. Klupa: Zhavelli, Petrović, Jerolimov, Bačvarević, Mijač, dok su za Juventus nastupili: Zoff, Gentile, Cabrini, Furino, Brio, Scirea, Cuccureddu, Tardelli, Bettega, Prandelli, Marocchino.

Dva tjedna kasnije u Torinu (19. ožujka) Juventus je slavio 2:0 pogocima Causija (5′) i Bettege (72′), ali ništa nije moglo umanjiti odličan dojam kojega je Rijeka ostavila u Europi te sezone.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...