[VIDEO/FOTO] WRC CROATIA RALLY: Evans brani stečenu prednost

Autor: Miroslav Krpan 22.04.2023

wrc_2023_ravna_gora__2_

Thierry Neuville, odustajanjem na brzincu Ravna Gora, izgubio pobjedu, dok se Elfyn Evans grčevito bori za svaku sekundu prednosti ispred Otta Tänaka ne bi li pobijedio

Zagreb – Drugi natjecateljski dan WRC Croatia rallya,već u ranim jutarnjim satima, donio je pomalo neočekivani preokret u vrhu ljestvice najboljih svjetskih vozača trećeg hrvatskog izdanja rally Prvenstva svijeta. Najboljim vremenom 12:43,6 minuta, dionicom Kostavenjac-Petruš Vrh, drugom po duljini ove godine (23,76 km), dan je otvorio mladi Kalle Rovanperä, uz suvozača Jonne Halttunena (Toyota GR Yaris), a slijedili su ga Ott Tänak (Ford Puma) i Sebastien Ogier (Toyota) s tek neznatno više od sekunde zaostatka, dok je četvrtim vremenom lidersku poziciju i dalje čuvao prvog dana najbrži tandem Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N), 2,4 sekunde slabijim prolaskom. Tim je rezultatom i dalje ostao na čelu ljestvice s 10,5 sekundi prednosti ispred Elfyna Evansa (Toyota) . Slijedio je najkraći brzinac rallya (8,78 km) Vinski Vrh-Duga Resa, na širem karlovačkom području, kojeg je ponovo dobio Rovanperä, tek desetinku sekunde brži od Ogiera i šest desetniki ispred Tänaka. Neuville četvrtim vremenom, a dodatne tri desetinke boljim od Evansa, čuva vodeću poziciju prije odlaska na dionicu novog brzinskog ispita u Gorskom kotaru.

wrc_platak_2023-29106

IZLIJATELJE NEUVILLEA NA NOVOM BRZINCU

Od jutra su, u drugi dan najbolji svjetski relijaši krenuli u start obrnutim redoslijedom od trenutnog poretka. Pred velikim brojem ljubitelja brzina, na novoj destinaciji od Ravne Gore do Skrada, dugoj 10,13 km, uslijedilo je neugodno iznenađenje za vodećeg. U jednom blagom desnom zavoju, kada je ispred njega prošlo već sedam automobila, Neuville svojim Hyundaiem proklizava, stražnjim dijelom uz okretanje na stazi udara u kamen, uz vanjski rub ceste i završava na kontra strani, u jarku pored ceste. Uz sve pokušaje da pokrene svoj automobil ne uspijeva i to je bio kraj za Neuvilla, kraj jedne lijepe priče koja je vodila pobjedi. Treći brzinac u nizu najboljim vremenom zaključuje ponovo Rovanperä, ispred Ogiera, Evansa i Tänaka. Prolaskom ciljem, uoči četvrtog dnevnog brzinca, posljednjeg u prvom dijelu drugog dana, lidersku poziciju preuzima britanska posada Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris), s početnom prednošću od 19,1 sekunde ispred Fordove posade Ott Tänak-Martin Järveoja.

wrc_2023_ravna_gora__4_

Na prvom prolasku Platkom (15,63 km) najbolje vrijeme vozi Sebastien Ogier koji je u poretku, poslije 12 brzinskih ispita, bio tek peti s velikim zaostatkom preko dvije minute za vodećim. Naime, pored gubitka vremena prvog dana uslijed puknuća i promjene gume, sportska komisija ga je kaznila dodatnom minutom zbog neadekvatno učvršćene osobne opreme suvozača nakon te intervencije, da bi još deset sekundi dobio zbog jutarnjeg kašnjenja u vremensku kontrolu. Sredinom dana, tih nešto više od dvije minute čine se nedostižnim za pobjedničko postolje. No, za osmerostrukog prvaka, računajući moguću grešku neke od posada ispred njih, nikad ne reci nikad. Evans je povećao prednost na 22,6 sekundi ispred Tänaka, a 44,8 Lappija.

wrc_platak_2023-40926

Poslijepodnevni novi „krug“ istim dionicama, najboljim vremenom u Petruš Vrhu zaključuje Ogier, da bi u cilju Duge Rese Tänak ostvario svoje najbolje drugo vrijeme ovogodišnjeg Croatia rallya. Evans se još uvijek održava u vodstvu usprkos gubitku znakovite prednosti. Prije odlaska na područje Primorsko-goranske županije i dva zaključna brzinca drugog dana Evans čuva 12,5 sekundi viška ispred Tänaka, a 54,6 Lappija. Svoj zaostatak na četvrtoj poziciji Ogier je spustio za samo jednu desetinku sekunde ispod dvije minute.

EVANS ČUVA 22,5 SEKUNDE PREDNOSTI

Poslijepodnevni prolasci sve četiri dionice drugog dana WRC Croatia rallya bile su neznatno sporije od prijepodnevnih. Isti se tempo, nastavio i na prolascima novim brzinskim ispitom Ravna Gora-Skrad, koji je najboljim vremenom 5:50,6 minuta, na dionici dugoj 10,13 km, prošao Kalle Rovanperä, upisavši tako danas četiri najbolja vremena. Time je bio tri sekunde sporiji od svog vremena u prvom prolasku, da bi na posljednjem brzincu dana Sebastien Ogier, drugi put u danu dionicu Gornje Jelenje-Platak (15,63 km) prošao najbrže, ovog puta vremenom 8:28,0 minuta, što je bilo pet sekundi slabije od prijepodnevnog. Tempo za zadržavanje čelnih pozicija nastavili su i ostali vozači tako da je Elfyn Evans uspio povećati svoju prednost za najbližim pratiteljem i mirnije, koliko se to u rallyju, posebno WRC-u može nazvati, dočekati završnicu u nedjeljno prijepodne u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Sada je 25,4 sekunde u prednosti ispred Otta Tänaka, a 55,4 sekunde ispred Esapekke Lappija. Ogier čvrsto čuva četvrtu poziciju s najmanjom razlikom od „nesretne gume“ koja sada iznosi 1:49,4 minute za vodećim i nada se čudu, ako netko od vodeće trojke pogriješi, pa da se popne na pobjedničko postolje.

wrc_2023_ravna_gora__3_

U skupini WRC 2 Francuzi Yohan Rossel-Arnaud Dunand (Citroen C3 Rally2) vode s 11,5 sekundi prednosti ispred posade Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally 2) i trećeplasirane finske posade Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia RS Rally 2), koji su završnim vožnjama uspjeli preteći konkurenciju i kandidiraju za postolje.
Gotovo sve hrvatske posade i dalje su „u igri“, voze i nastavljaju ka željenom – ciljnoj rampi. Najbolji plasman za sada drži 31.mjestom „generalke“ posada Tomas Hrvatin-Đani Simčić, gotovo minutu i pol boljim vremenom ispred Željka Magličića i Ivana Poljaka, koji je dva mjesta niže, a odmah iza njega 37 sekundi više su Jan Pokos i Vilijam Ošlaj.

ČETIRI BRZINCA ODLUKE

Nedjeljni program trećeg natjecateljskog dana Croatia rally kreće najranije, u zoru sa svitanjem. Na Zagrebačkom Velesajmu bit će živo već od 5,30 sati izlaskom vozila iz Zatvorenog parkirališta poslije kojeg slije gotovo 80 km puta itinererom u Varaždinsku županiju, do prvog jutarnjeg brzinca, što se od 7,08 sati vozi na dionici Trakošćan-Brbno u duljini 13,15 km. Slijedi kod Dvorca Veliki Tabor još jedno dolijevanje goriva 50-tak km dalje prema desetoj dionici ovogodišnjeg hrvatskog izdanja WRC-a, znanog i već kultnog brzinca Zagorska Sela-Kumrovec, čija je duljina 14,09 km, a bit će u direktnom televizijskom prijenosu programa HRT2. Starta u 8,35 sati. Nepuna dva sata kasnije, s početkom u 10,23 sati ponovo su na startu ukupno 19.brzinskog ispita, u Trakošćanu, poslije kojeg slijedi još jedan „refjuling“ u Velikom Taboru, ali i regruping u Kumrovcu. Konačni i odlučujući boj za prestižne sekunde pobjede, ali i dodatne bodove bonusa najboljima na „Power Stage“ brzinskom ispitu Zagorska Sela i ciljem u Kumrovcu, najpoznatijem selu svijeta, kako mu tepaju, starta u 13,15.sati (TV prijenos). Desetak minuta kasnije znat će se pobjednička posada trećeg izdanja WRC Croatia rallya čije će proglašenje uslijediti u Servisnom parku u Zagrebu nadomak poslovne zgrade INA oko 15,30 sati.Trećeg se dana s 320,04 km itinirera i 54,48 km brzinaca zaključuje trodnevna priča WRC u Hrvatskoj u svom trećem izdanju.

pocket icon

WRC CROATIA RALLY: Evans brani stečenu prednost

Više sa portala torpedo.media ...