Vitomir Maričić, popravio svoj nacionalni rekord u disciplini ronjenja na dah

Autor: Nikola Cvjetović 05.09.2023

lastovo10

Završen ronilački spektakl Lastovo Super Depth - premijerno izdanje natjecanja okupilo najdublje ronioce na svijetu, a ovaj put izostali su svjetski rekordi.

Lastovo - U parku prirode Lastovsko otočje protekli tjedan održalo se međunarodno natjecanje u ronjenju na dah koje su posjetili ronioci s čak 4 kontinenta. AIDA Hrvatska u suradnji s Lastovo Holidays po prvi puta je organizirala ovako nešto naravno uz potporu Turističke zajednice Dubrovačko neretvanske županije i Parka prirode Lastovsko otočje.

U pripremnoj utakmici nisu izostali rezultati, te je naš najbolje rangirani ronilac, svjetski broj 1 prema AIDA rankingu, Vitomir Maričić, popravio svoj nacionalni rekord u disciplini ronjenja na dah s perajama te on sada iznosi 107 metar. Međutim na glavnoj utakmici, koju je sudio ukrajinsko-švedski dvojac, 15 natjecatelja se moralo strpiti u prva 3 dana zbog nešto jačeg juga, a dubine potrebne za ovakvo natjecanje i najavljene svjetske rekorde, može se naći samo s južne strane Lastova.

lastovo17

U idućim danima, ostalo je dosta struje na dubinama ispod 80 metara te su Sanda Delija i Petar Klovar zadržali svoje najave rekorda u nadi da će se popraviti stanje. Zapaženije rezultate u tom periodu ostvarili su kolumbijski reprezentativac John Munoz sa zaronom na 78 metar u disciplini FIM i hrvatski reprezentativac Donat Faraguna sa zaronom na 80 metara u disciplini CWB. Američki reprezentativac Shaun Parrot nije se snašao sa hladnim jadranskim termoklinom te je sve nastupe završio žutim ili crvenim kartonima.

lastovo6

„Stvarno je bilo nesretno to da nas jugo pogodi točno u prvi dan natjecanja, svima je bilo jasno da Jadran ima izazovne uvjete, ali po jugu se ne može puno napraviti uz najbolju volju. Nažalost kurenat koji je ostao nakon isto tako je onemogućio da na siguran način izvedemo duboke zarone koje smo planirali. Kapetan Ivan Jurica iz Parka Lastovo stvarno je dao sve od sebe da iskoristimo situaciju najbolje moguće, zadnji dan smo sidrili preko 100 metara da pokušamo i na taj način eliminirati pomak vjetra. Srednje duboki zaroni imali su idealne uvjete i bilo je predivno vidjeti ronioce u prozirnom lastovskom moru. I prije i nakon natjecanja te tijekom priprema koje smo odradili u sklopu kampa na Lastovu kao reprezentacija imali smo odlične uvjete, tako da mislim da je ovo više iznimka nego pravilo i nadam se da ćemo druge godine imati uobičajeno dobre uvjete za Lastovo. Marko Crnić i Frane Škratulja su nam uskočili kao dio tima sigurnosnih ronioca, to je jedna od ključnih stvari za lokalni razvoj ronjenja, planiramo odraditi i edukaciju za ronioce na dah u Listopadu za ronice na dah te mi je neka želja za budućnsot imati jedan kompletan i kvalitetan safety team s Lastova.“ - Vitomir Maričić, predsjednik AIDA Hrvatska, koji je na ovoj utakmici sudjelovao kao sigurnosni ronilac.

lastovo18





Zadnji dan utakmice, uz malo popravljene uvjete, ali daleko od idealnih, i Sanda Delija i Petar Klovar odlučili su pokušati zarone na razini novih rekorda, međutim, neuspješno. More je taj tjedan ipak odlučilo zatvoriti vrata novim rekordima. Ova utakmica poslužila je i za istraživanja u području medicine, ronioci su sudjelovali u eksperimentalnim zaronima u kojima su istraživali utjecaj narkoze dušika na ronioce na dah koje je provodio dr. Igor Barković ispred Centra za istraživanje u pomorskoj, podvodnoj i hiperbaričnoj medicini Sveučilišta u Rijeci.

lastovo7


Sljedeće natjecanje naše reprezentacije je svjetsko prvenstvo na Cipru, krajem devetog mjeseca, gdje se nadaju ponoviti uspjeh od ranijih godina i okititi se medaljama u muškoj i ženskoj konkurenciji.

lastovo4
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...