WRC Croatia rally: Nastup najavilo 57 posada

Autor: Miroslav Krpan 29.03.2023

wrc_2022-98165

Svjetsku elitu predvodi prvi pobjednik hrvatskog WRC-a Sebastien Ogier, osam puta svjetski prvak, a nastupa i osam hrvatskih posada

Zagreb – Objelodanjen je konačni popis, lista prijava sudionika trećeg hrvatskog izdanja WRC-a, što će se pod znanim imenom Croatia rally održavati od 20. do 23.travnja na području pet hrvatskih županija i Grada Zagreba. Svjetsku će elitu predvoditi osmerostruki svjetski rally prvak Francuz Sebastien Ogier u tandemu sa sunarodnjakom Vincentom Landaisom u Toyoti GR Yaris Rally1 Hybrid. Vrijedi podsjetiti da je Ogier pobjednik prvog izdanja svjetske serije Croatia Rallyja, da je medijski bio izuzetno eksponiran njegov prometni prekršaj za što je dostojno i kažnjen, a da je protekle sezone nastupao za Team „Toyota Gazoo Racing WRT“ tek na dijelu važnijih natjecanja diljem svijeta. Ove se godine, poslije tri održana Rallyja iz kalendara FIA, u Hrvatsku vraća kao vodeći, s minimalnom, ali znakovitom prednošću tek tri boda ispred belgijske posade Thierry Neuville-Martin Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid). Uz njih žestoku će borbu za primat na svjetskoj ljestvici, ali i hrvatsko WRC postolje, unutar samo 12 bodova raspona, voditi još tri posade: prošlogodišnji pobjednici u Hrvatskoj, finski tandem Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Toyota) ujedno aktualni svjetski prvaci, potom posada Estonije Ott Tänak-Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 Hybrid), te još jedna posada Toyota teama Britanci Elfyn Evans-Scott Martin. Među 57 posada, što stižu iz 23 zemlje svijeta, ove će godine slast nastupa na svjetskoj sceni, ali i domaćem terenu, osjetiti čak osam hrvatskih posada.

Jedini u Rally3 razredu su brat i sestra Martin i Dora Ravenščak (Ford Fiesta Rally3), dok su u razredu niže Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio Rally4), Željko Magličić-Ivan Poljak (Ford Fiesta), Jan Pokos-Vilijem Ošlaj (Peugeot 208 Rally4), te Marko Lončarić-Gabrijel Krnjić (Renault Clio Rally4). U razredu Rally5 cjelokupnu listu sudionika u identičnim automobilima „Renault Clio RS Line“ zaključuju tri hrvatske posade: Vjekoslav Čičko-Eugen Kokolić, Slaven Šekuljica-Damir Petrović i Igor Mandić-Albert Ivančić.

wrc_croatia_rally_2022_platak__9_

Službeno odbrojavanje, unutar 30 dana do svjetskog automobilističkog spektakla je otpočelo. Užurbano se radi na svim „frontovima“, na terenu koji obuhvaća veći dio Hrvatske, od sjevera i Varaždinske županije, preko Krapinsko-zagorske i Zagrebačke, Grada Zagreba, preko Karlovačke županije sve do Primorsko-goranske i zaleđa Rijeke na Platku. U odnosu na prošlogodišnje izdanje, itinerer duljine 1.649,68 km tek je djelomično izmijenjen. Brisana je jedna dionica brzinskog ispita u karlovačkom okruženju, ali dodana nova u Gorskom kotaru, kako bi se razdaljina od Karlovca do Platka smanjila u „praznoj“ vožnji, a sudionicima i očekivano velikom broju fanova rally sporta, predstavio „neotkriveni“ kraj „male Švice“, kako znamo samo tepati našem Gorskom kotaru, na dionici Ravna Gora-Skrad. Tijekom tri natjecateljska dana vozit će se 20 brzinskih ispita na deset različitih lokacija.

Poslije uskršnjih blagdana, a uoči prvomajskih, praktično da nema boljeg sportsko-turističkog premošćivanja u začetku nove sezone, kako one turističke od koje se puno očekuje, a sport je najveći hrvatski promotor destinacije, pa do one automobilističke koja se u domaćim okvirima presadržajnog kalendara Hrvatskog auto i karting saveza otvara prvog travanjskog vikenda, s tri bodovna natjecanja, Rallyjem u Karlovcu i dvije kronometar vožnje u Taru (Istra).

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...