WRC CROATIA RALLY: Ogier najbrži na završnom testu

Autor: Miroslav Krpan 18.04.2024

Shakedown_posljednji_test_automobila__foto_ORG_ Shakedown posljednji test automobila (foto ORG)

Najbolje vrijeme kratke dionice Shakedowna Okić ostvario osmerostruki svjetski prvak Sebastien Ogier u Toyoti

Zagreb – Konačno je stigao dan kada su trkaći automobili izašli na scenu u posljednji završni test uoči starta četvrtog ovogodišnjeg natjecanja World Rally Championshipa, ujedno četvrtog u nizu izdanja hrvatskog WRC Croatia rallya 2024. Predstoje nam tri dana žestokih vožnji kroz pet hrvatskih županija, sa startom i ciljem u Zagrebu, tijekom kojih ćemo, nakon 20 brzinskih ispita, dobiti novog, a možda i nekog od starih, dosadašnjih pobjednika.

Na kratkoj dionici Okić, u neposrednom okruženju povijesnog gradića što se spominje još davne 1193.godine, dugoj tek 3,65 km vožen je Shakedown tijekom kojeg je najbolje vrijeme 1:55,7 minuta polučio osmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier sa suvozačem Vincentom Landaisom u Toyoti GR Yaris Rally1 Hybrid, pobjednik prvog izdanja našeg WRC-a 2021.godine. Sedam desetinki sporiji bio je prošlogodišnji pobjednik Velšanin Elfyn Evans sa suvozačem Martinom Scottom (Toyota) koji je u Hrvatsku stigao kao trenutno drugoplasirani ukupnog poretka poslije tri rallya: Monte Carlo, Švedska i Kenija. Nepunu sekundu slabije testnu dionicu provezao je lider ovogodišnjeg prvenstva, prvo ime teama Hyundai Shell Mobis WRT Belgijac Thierry Neuville sa suvozačem Martijnom Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1). Bilo je to tek ugrijavanje u kojem su sudjelovale gotovo sve od konačnih 67 posada iz 36 zemalja koje će startati hrvatsku automobilističku perjanicu. Shakedown je na neki način obilježilo i okretanje na krov u Subaru Imprezi Sti iskusnog hrvatskog asa i višestrukog prvaka Nenada Lončarića koji je sa suvozačicom Tajanom Vojvodić Pinky i ove godine završno probno vozilo uoči prolaska najboljih svjetskih asova. Prošli su neozlijeđeni, ali lim je stradao.

SEDAM HRVATSKIH POSADA

Organizacijom ovako značajnog automobilističkog natjecanja pruža se prilika i probranoj eliti hrvatskih vozača da sudjeluju i nadmeću se s znatno bogatijim, bržim i boljim suparnicima. Prigoda je to da ostvare svoj automobilistički zenit, predstave se domaćoj publici, ali i pokušaju dokazati koliko se, u svojim konkurencijama, mogu nositi s imenima koji su ili brži, ili bolji, ili bogatiji, ili sretniji. Svake je godine bilo hrvatskih posada, od kojih vrijedi zabilježiti i najbolje plasmane: 2021.godine od šest posada najbolje plasirani Mateo Butorac i Marko Stiperski (Peugeot 208 Rally4) na 41.mjestu, 2022.godine Niko Pulić-Aleksandra Kovačić (Škoda Fabia R5) 36.mjesto uz još šest hrvatskih posada, a 2023.godine osam posada i najbolje do sada plasirani na 29.mjestu „generalke“ Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio Rally4).

Svjetska_rally_elita_na_startnom_podiju_Croatia_rallya_2024___foto_m_k__ Svjetska rally elita na startnom podiju Croatia rallya 2024. (foto m.k.)

Ove se godine za nastup na Croatia rallyju pripremilo sedam hrvatskih posada. Dvije su u višem razredu WRC3 s identičnim automobilima Ford Fiesta Rally3 koje su se prije desetak dana dijelom dionica karlovačkog okruženja provezle kao prvo i drugoplasirane posade otvorenja ovogodišnje hrvatske sezone: Viliam Prodan-Marko Stiperski (startni broj 46) i mladi, tek mjesec mlađi od 21 godine Jan Pokos sa suvozačem Slovencom Vilijem Ošlajom (47). Još jedna posada razvrstana u isti razred Slaven Šekuljica i Damir Petrović (49), unatrag nepunu godinu dana ima upisano nekoliko WRC nastupa.

U Peugeotu 208 Rally4 istoimenog razreda (Rally4) nastupaju Tomas Hrvatin i Đani Simčić (76), dok su u Ford Fiestama Željko Magličić-Ivan Poljak (77), te Igor Mandić-Albert Ivančić (78). Kompletnu listu sudionika brojem 82 zaključuju Igor Tomljanović i Florian Šalec u Renaultu Clio RS Line skupine Rally5. Obzirom da se ceremonijalni start odvija od posljednjeg prema prvom startom broju upravo je njima pripala čast da prvi krenu sa startne rampe pored Nacionalne i sveučilišne knjižnice uz zagrebačke fontane.

NEMOJTE ZABORAVITI UŽIVATI

Prohladna i vjetrovita proljetna večer u Zagrebu, pored znanih fontana i Nacionalne i sveučilišne biblioteke, protekla je u ceremonijalnom startu i svečanosti otvorenja WRC Croatia rallya. Pred brojnim ljubiteljima rallya koji su došli vidjeti svaki detalj, biti što bliže najboljim svjetskim rally asovima, uz koje su startali i oni kojima je ovo vrhunac karijere ili pak ponos i čast, ceremonija je uobičajeno krenula od posljednjeg prema prvom startnom broju.

Slijedili su pozdravni govori Daniela Šaškina, predsjednika Organizacijskog odbora, Roberta Markta, predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza, Luke Juroša, izaslanika zagrebačkog gradonačelnika, a potom i Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske prigodne pozdrave i želje svim sudionicima uputila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac proglasivši WRC Croatia rally otvorenim. Posebno je istakla veliku podršku Vlade RH prema ovoj značajnoj sportskoj manifestaciji koja ima veliki promocijski i turistički značaj Hrvatske diljem svijeta. Prva večer je prošla, slijedi dan borbe sa „štopericom“, prvi, drugi, treći sve do dvadesetog brzinca u nedjeljno rano poslijepodne. Croatia rally ide dalje.

Petak je prvi natjecateljski dan. Osam brzinaca na četiri lokacije: Krašić-Sošice (23,63 km) od 8,28 i 18,09 sati, Jaškovo-Mali Modruš Potok (9,48 km) od 9,41 i 17,16 sati, Ravna Gora-Skrad (10,13 km) od 10,39 i 15,58 sati i Platak (16,63 km) od 11,47 i 14,45 sati. Između jutarnjeg i poslijepodnevnog dijela svi sudionici stižu na regrouping u centar Rijeke, na Korzo, gdje se zadržavaju od 12,27 do 13,42 sati.

Vidjet ćemo hrvatskih „50 nijansi sive“ asfalta, kroz pet županija, od sjevera države do sjevernog Jadrana, tek će pokazati puna tri dana pred nama.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...