Završnica sezone na Grobniku i Platku: Čavle novi rally centar

Autor: Miroslav Krpan 07.11.2022

SEBALJ-STUBLIC__snimio_M_Krpan_ ŠEBALJ-STUBLIĆ (snimio M.Krpan)

Prvi puta vozi se rally sa startom u Čavlima, a dionice su pista Automotodroma, Platak i Gornje Jelenje

ČAVLE – Ovogodišnja rally sezona Prvenstva Republike Hrvatske i Međunarodnog zonskog Prvenstva Hrvatske zaključit će se 11. i 12.studenog novim natjecanjem pod nazivom „1.Čavle Rally Challenge 2022.“, što će se u organizaciji Autokluba Poreč Motorsport, a uz suorganizaciju AKOK Skok racing 1993 iz Gambetića, održati na širem području Općine Čavle, uključujući Automotodrom Grobnik i Platak.

Središnja baza rallya je Automotodrom Grobnik, po čijoj će se pisti voziti i dio brzinskih ispita, dok će ceremonijalni start biti održan sa središnjeg parkirališta u zaleđu Doma kulture Čavle. Preostali brzinski ispiti, po tri puta tijekom subote, vozit će se na Platku i Gornjem Jelenju. Naime, na dva dijela, ali u suprotnom smjeru od onog što je vožen tijekom travnja kao sastavnica WRC Croatia Rallya, bit će raspoređeni brzinci, prvo duljine 7,25 km do velikog platoa, a potom od Malog Doma prema Gornjem Jelenju u duljini 8,69 km. Grobničkom stazom vozit će se jutarnji uvodni brzinac na nepunoj duljini jednog kruga staze (3,6 km), da bi u kasnijem programu posade odrađivale po nepuna tri kruga (11,38 km). Ukupni itinerer, što se vozi u subotu 12.studenog, dug je 149,15 km, uz devet brzinskih ispita duljine 75,18 km. Bit će to sedmo natjecanje sezone na kojem će pasti konačna odluka o ukupnom pobjedniku, kao i najboljima u nekim od do sada neriješenih klasa.

Trenutno vodeći, s najvećim izgledima za novu pobjedu u PH, ima najtrofejniji hrvatski vozač Zagrepčanin Juraj Šebalj (AKK Sveta Nedelja), dok su još tri konkurenta za završno postolje sezone: Buzećanin Viliam Prodan (AK Opatija Motorsport), Zagrepčanin Nenad Lončarić (AKK Sveta Nedelja) i mladi Austrijanac Alfred jr. Kramer, vozač Autokluba Rijeka.S posebnim se zanimanjem očekuje sraz Kramera i Prodana u prestižnoj domaćoj klasi 2, gdje ih uoči završnog natjecanja dijeli samo jedan bod.

Tijekom petka, pored administrativnih poslova i tehničkog prijama, posade će moći odraditi i Shakedown, a potom i večernji ceremonijalni start u Čavlima. Subotnji program kreće s Automotodroma od 8,33 sati, a dolazak pobjedničke posade u cilju se očekuje oko 16 sati. Podršku ovom novom automobilističkom događanju, kao pokrovitelji su dali Općina Čavle i Turistička zajednica Općine Čavle, a planovi organizatora su da natjecanje postane tradicija završnice domaćeg prvenstva. Dvodnevni program upotpunit će u petak navečer i svečanost Hrvatskog auto i karting saveza, odnosno Odbora za autosportove, koji će u Domu kulture Čavle uručiti priznanja najuspješnijim sudionicima Državnog prvenstva u rallyu za sezonu 2021.godine.

Automotodrom Grobnik poslije kružne utrke EuroNascar serije i PH, kao i završnice kronometar prvenstva, nastavlja iz vikenda u vikend, sada s rallyjem, sedam dana kasnije Formulom driver, a posljednjeg vikenda u studenom vozi se i hrvatski Endurance, utrka izdržljivosti na kružnoj stazi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...