Žene i brzine: ravnopravnost žena za volanom

Autor: Miroslav Krpan 08.03.2022

zene_za_volanom_2022 Ovako su slavile 80-tih Jadranka,Dolores,Rada,Nađa,Đurđa,Nada,Sonja,Branka,Vesna i Mira (snimio M.Krpan)

Žena treba i mora biti inspiracija pozitive svakodnevice, jer bez žene ne prolaze niti – oktanska natjecanja. Zašto u godini svi pričamo o ženama – samo jedan dan.

Pametne, spretne, uspješne, obrazovane, ljubljene, drage, lijepe i simpatične, .... – sretan vam Dan žena !!

Ženu za volanom, ženu za sportskim volanom, dostignuća svih onih koje su se odvažile upustiti u nadmetanja, ili im se, na žalost manjini pružila ta prigoda, treba cijeniti. I na ovim našim prostorima bilo je i bit će onih dama koje su dobrano znale „namazati“ predstavnike jačeg spola. Ma kako god to oni podnijeli.

Bio sam, od mladih dana, i još uvijek sam, ona manjina koja je ženu za volanom poštovala. Što više – cijenila.Lijepo se sjetiti, a mlađima da potraže i pročitaju pokoju crticu, o velebnim ženskim auto rallyjima – prije svega onog u Zagrebu, pa potom i onog riječkog, koji se, uzgred rečeno, pod mojom 20-godišnjom dirigentskom palicom i najdulje održao. Bilo je i splitskih, dugoselskih, opatijskih i matuljskih, bujskih i buzetskih, samoborskih i inih drugih manifestacija posvećenih isključivo ženama za volanom, ženskim posadama, u njihovu čast, prvenstveno povodom Međunarodnog Dana žena.

Lijepog se uvijek rado sjećati, a bila su to istinska nadmetanja, susreti u ozračju prvih proljetnih cvijetaka, uz ozeblo sunce, ponekad i ledom okovan okoliš. Ovi dani „druge“ ovogodišnje marčanske bure na Kvarneru podsjećaju na te dane 70-tih, 80-tih, sve negdje do kraja tog sad već prošlog stoljeća. Vrijeme leti,....

Prije koju godinu pisao sam o brojnim ženama za sportskim volanom u ona neka davna vremena. I svih se njih, da ih sad poimenice ne spominjem, jer uvijek se u nabrajanju nekog nenamjerno zaboravi, vrijedi sjetiti.

Danas, u automobilističkom sportskom svijetu naše svakodnevice, na našim stazama, na našim trkalištima i poligonima nastupaju neke druge mlađe amazonke koje treba podržati, kojima treba pružiti istinsku potporu. Možda njihovim putem krenu i neke druge. Kud sreće da je konkurencija brojnija,...

Uz te iste staze, u okvirima organizacijskih subjekata, ipak je nešto više pripadnica nježnijeg spola (namjerno ne koristim riječ ljepšeg, jer svaka je žena na svoj način lijepa !!), bilo onih koje su licencom sportske sutkinje ravnopravne „dečkima“, bilo one koje su u rangu istinske, volonterske potpore.

I neka je tome tako!

Drage žene, hrabro naprijed, brzo, brže, najbrže. Do pobjeda, do postolja, do slave. Do pozicija i funkcija koje zaslužuju da budu u i vašim rukama. Kad se jednom proba – sve ide glatko.Volan, znate to već - nije bauk.

Drage dame – sretan vam Međunarodni Dan žena !

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...