[VIDEO] Otvorenje izložbe ‘Maske prije maskica’ u Exportu na Delti

Ulaz na izložbu koja u Exportu ostaje otvorena do 28. veljače 2021. je besplatan. Radno vrijeme Exporta je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Rijeka – Od sutra, 12. veljače, od 15.00 sati u Exportu na Delti, u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bit će postavljena izložba „Maske prije maskica“. Izložba uključuje više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola koje su tijekom ranijih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala, a postavlja se kao svojevrsni znak solidarnosti sa svim ljubiteljima maškara, tradicijskih pusnih običaja i karnevala, koji ove godine zbog iznimnih pandemijskih uvjeta nisu mogli sudjelovati u uobičajenim aktivnostima, najavili su to organizatori, napominjući također da izložbu čine i tradicijske maske Europe kao i dosadašnji plakati Riječkog karnevala.

Ova je izložba svojevrsni hommage Riječkom karnevalu koji se u onom poznatom nam obliku, nažalost, ove godine neće održati. Izostat će tradicionalna Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, kao i brojne druge aktivnosti na koje smo navikli u ovo doba godine, međutim ipak smo željeli na neki način obilježiti ovaj period budući da je taj dio kulturne baštine iznimno važan i vrijedan u našem kraju, istaknula je u najavi izložbe „Maske prije maskica“ direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota i izrazila veliko zadovoljstvo što su se ovoj izložbi odazvale riječke osnovne škole koje svake godine zajedno s vrtićima sudjeluju u Dječjoj karnevalskoj povorci, jer se na taj način ističe sav njihov trud i rad prilikom izrade maski i priprema za karnevalska događanja.

Svoje karnevalske kostime izlažu riječke osnovne škole Eugen Kumičić, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica, Pehlin i Nikola Tesla, čija je ravnateljica Tatjana bandera Mrakovčić u ime svih suradnika rekla kako je karnevalsko vrijeme, odnosno priprema za sudjelovanje u Dječjoj karnevalskoj povorci, najzabavniji period u školi, u kojem sudjeluju svi: od djece, preko profesora i svog ostalog osoblja.

– Pripreme počnu već u listopadu, odabirom ideje za kostime, a potom ide izrada pa biranje glazbe pa uvježbavanje plesnih koraka. I zaista svake godine svi uživamo u tom procesu, što je i vidljivo iz činjenice da bi naša škola Tesla ove godine obilježila 18. godinu sudjelovanja u Dječjoj karnevalskoj povorci, rekla je Bandera Mrakovčić.

Na izložbi „Maske prije maskica“ posebno će atraktivne biti i figure tradicijskih maski Europe, čiji su autori i kreatori Nikola Vrančić Kolja i Marina Vrančić. Njihova kolekcija sastoji se od unikatnih figura odjevenih u autentičnu opravu zvončara iz kraja iz kojeg potječu, a svaka je lutka ručni rad u koji je uloženo jako puno vremena, truda i ljubavi, stoji u priopćenju.

Ulaz na izložbu koja u Exportu ostaje otvorena do 28. veljače 2021. je besplatan. Radno vrijeme Exporta je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Organizatori ističu da se izložba organizira uz poštivanje svih važećih epidemiloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }