Sve je više onih koji ne podržavaju Vladu u namjeri da oštro kažnjava građane koji krše protuepidemijske mjere

Ulazak u domove građana nije u skladu s Ustavom, koji vrlo jasno govori o tome da je dom nepovrediv. Ovakav prijedlog ne možemo podržati, poručili su iz SDP.

Rijeka – Kazne su previsoke. Trebale bi biti koncentrirane na odvraćanje od kršenja mjera, a ne na punjenje proračuna. Ulazak u domove građana nije u skladu s Ustavom, koji vrlo jasno govori o tome da je dom nepovrediv. Ovakav prijedlog ne možemo podržati, poručili su iz SDP.

Naime, Vlada je danas propisala mjera obaveznog nošenja maske za lice, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna. Za fizičku osobu kazna je 500 kuna ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za fizičku osobu koja organizira privatnu zabavu kazna je 5.000 do 10.000 kuna.

Jedan riječki trgovac još prije ove mjere kažnjen je s 30.000 kuna zbog toga što nije nosio zaštitnu masku.

Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu objasnio je zašto bi hrvatske vlasti morale priznati da je riječ o velikoj prirodnoj nepogodi, u kojoj se u Ustavu Republike Hrvatske predviđaju mehanizmi očuvanja ljudskih prava. Riječ je o članku 17. No, prije nego što je Gardašević došao do tog dijela, komentirao je kažnjavanje za kršenje epidemioloških mjera:

– Prelazak u fazu kažnjavanja je jedan ozbiljan korak naprijed u smislu daljnjeg ograničenja ljudskih prava i sloboda, to je nesumnjivo. To se moglo vjerojatno i očekivati s obzirom da su nam brojke nesklone, da eskaliraju, da se epidemija širi. Ali, generalno gledano, kad se ide u tako restriktivne mjere, čovjek mora zaključiti da mi imamo specifičnu situaciju, koja prelazi okvire redovnoga i predstavlja ono što naš Ustav podrazumijeva pod velikom prirodnom nepogodom, kazao je Gardašević za N1.

– Što se tiče drugih mjera, pretrage privatnog prostora, koja je najuočljivija i najjača u smislu ulaska u prostor privatnosti građana, na najbolji način se pokazuje da stvari nisu pod kontrolom, objasnio je Gardašević i potom prešao na članak 17. Ustava:

Taj članak govori o tome da o ograničenjima ljudskih prava i slobode u uvjetima velike prirodne nepogode odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

– Znači; nije izvanredno stanje misli i ministar zdravstva koji je u veljači govorio da je korona malo jača gripa ali sad izvanredno traži da građani jedni druge izvanredno cinkaju kako bi policija kaznila one u čije domove ne mogu tek tako ući i brojati, poručila je bivša premijerka Jadranka Kosor.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }