Svečano otvoren zapadni dio Luke Cres, jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro PGŽ-a

Luka Cres ujedno je prva luka koja ima prihvat za crni i sivi tank što povećava sigurnost pomorske plovidbe u creskom akvatoriju.

Cres – U Cresu je održana prigodna svečanost povodom otvorenja zapadnog dijela luke Cres. Riječ je o projektu vrijednom 40,7 milijuna kuna i jednom od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije dosad, a gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Novi vanjski lukobran dužine 185 metara i širine oko 6 metara služi za prihvat linijskih putničkih brodova, a uređen je i kopneni dio luke koji se prostire na oko 280 metara. Lukobran pruža nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja i uvjete za uvođenje većeg broja linijskih brodova u cjelogodišnjoj plovidbi.

-Trenutno nema grada ili općine na moru bez projekta rekonstrukcije rive ili lukobrana. U cijelosti smo doprinijeli izmjeni vizura naših gradova i općina i unaprjeđenju turizma i pomorstva. Približavamo se iznosu od oko 400 milijuna kuna ulaganja, izjavio je župan Zlatko Komadina, izrazivši veliko zadovoljstvo intenzivnim ciklusom ulaganja. -Na vrijeme smo shvatili da je dobar dio naše županije more i obala od tisuću kilometara i pripremili projekte, prostorne planove i projektnu dokumentaciju u sustavu lučkih uprava. Tako smo nakon ulaska u EU uspješno aplicirali mnoge projekte, pojasnio je Župan dodatno.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako se posljednjih godina iznimno ulaže u lučku infrastrukturu, te da iznos dostiže dvije milijarde kuna na razini Hrvatske, a najviše sredstava dolazi iz EU fondova. Dodao je kako se u ovoj perspektivi otvara nova omotnica gdje će do 2027. biti predviđen otprilike isti iznos za gradnju lučke infrastrukture kao i do sada.

Anton Opatić, ravnatelj ŽLU Cres, projekt je opisao kao najznačajniji projekt Županijske lučke uprave koji se uspješno realizirao sinergijom resornih ministarstava, Županije i Grada. Zahvale na podršci uputio je i Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i izrazio uvjerenje da će Cres nastaviti rasti kao destinacija pomorskog i lučkog prometa.

Također, uz zaštitu lučkog bazena i omogućavanje uvjeta za uvođenje većeg broja linijskih brodova u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osobe smanjene pokretljivosti sada imaju uređen i kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja, a vozila dostave i hitnih službi dostupan i prohodni putnički terminal.

Luka Cres ujedno je prva luka koja ima prihvat za crni i sivi tank što povećava sigurnost pomorske plovidbe u creskom akvatoriju.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }