FOTO/VIDEO Svečano otvoreno osmo izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare

FOTO/VIDEO Svečano otvoreno osmo izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare

Foto Marko Valjak

U subotu 1. lipnja, od 9 do 20 sati, odvijat će se prezentacija tradicijskih barki u Mrtvom kanalu.  Kraj kazališta, od Wenzelove ulice do tržnice, od 9 do 14 sati svakako posjetite Eko – etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera na kojem će svatko pronaći nešto po svom guštu.

Rijeka – Ovogodišnje, osmo izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare održava se od 28. svibnja do 5. lipnja, a nakon prvobitne odgode otvaranja, na Gatu Karoline Riječke održan je defile u kojem su sudjelovali učenici Pomorske škole Bakar, studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci, folklorne skupine Primorsko-goranske županije te ljubitelji mora iz Italije.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana PGŽ Petar Mamula, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, voditelj Sektora komercijalnih poslova lučke uprave Rijeka Rajko Jurman, kao i predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Robert Mohović iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine “Tradicijska jedra Kvarnera i Istre”.

Zamjenik župana Petar Mamula na otvorenju je istaknuo da se svugdje u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji osjeti duh pomorske tradicije i baštine. “Izuzetno mi je drago što smo se kao regionalna samouprava uključili od samih početaka ovog festivala koji je opravdao svoje postojanje iz više razloga. Prije svega okupio je velik broj zainteresiranih da sačuvamo i pokažemo svoju baštinu u najboljem svijetlu ljudima koji dolaze u Primorsko-goransku županiju. Turističke  brojke pokazuju da Festivali privlače sve veći broj ljudi u naš kraj čemu je vjerujem doprinjeo i Fiumare”, rekao je Mamula.

Predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Robert Mohović je naveo kako festival nastoji očuvati prepoznatljivi lokalni identitet kroz njegovanje pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine te njegovo usklađivanje s turizmom, dodavši kako je manifestacija je prepoznata i na međunarodnoj razini te uvrštena u dio zbivanja povodom Europskog dana pomorstva.

U sklopu programa otvaranja dodijeljene su i nagrade vlasnicima najizvornijim tradicijskim barkama, među kojima se ističe talijanska galeta „Oloferne“ koja je vezana na Gatu Karoline Riječke, a Fiumare se nastavlja navečer Balom jedara i svjetala, kada će se održati uprizorenje povijesnog događaja „Karolina spašava Rijeku“ u akvatoriju putničke luke.

Nakon svečanog otvorenja 8. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2019. i defilea sudionika festivala, bogat program nastavlja se i tijekom vikenda.

U subotu 1. lipnja, od 9 do 20 sati, odvijat će se prezentacija tradicijskih barki u Mrtvom kanalu.  Kraj kazališta, od Wenzelove ulice do tržnice, od 9 do 14 sati svakako posjetite Eko – etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera na kojem će svatko pronaći nešto po svom guštu.

Jedrarska ulica bit će kreativni odjel u kojem će se od 9 do 14 sati održavati Likovni susreti.

Gat Karoline Riječke i akvatorij putničke luke bit će centar brojnih događanja u sklopu programa Fiumare. Program počinje Danom otvorenih paluba koji traje do 14 sati. U 13 sati počinje Regata tradicijskih barki na jedra, koja traje sve do 16 sati. Tijekom cijelog dana odvijat će se brojni zabavni programi i radionice, koji su dio ovogodišnjeg festivala Fiumare.

Večer će biti rezervirana za Primorsku večer na Gatu Karoline Riječke. Početak je zakazan za 18 sati, a ples i pjesma trajat će sve do 2 ujutro. Za dobru zabavu pobrinut će se Grooversi i Eureka band, a u ponudi će biti veliki izbor ribljih specijaliteta ( inćuni, srdele, frigane lignje, tuna steak, dagnje na buzaru, škampi na buzaru…).

U nedjelju 2. lipnja od 16 sati, na Gatu Karoline Riječke, čeka vas 38. Primorska regata krstaša.

Svečano Otvoreno Osmo Izdanje Kvarnerskog Festivala Mora I Pomorske Tradicije Fiumare

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }