Svibanjski je Kino kustos profesor filozofije Boran Berčić – Art kino prikazat će film Dr. Strangelove @ Rijeka

Crnohumorno remek djelo Stanleya Kubricka apokaliptičke teme nuklearne katastrofe aktualno je i danas, a profesor Berčić će prije same projekcije obrazložiti svoj izbor publici u utorak 8. svibnja u 20 sati.

Rijeka – U utorak, 8. svibnja s početkom u 20 sati stiže svibanjski program Kino kustos. Ulogu kustosa preuzeo je profesor Beran Borčić s Filozofskoga fakulteta koji je za publiku odabrao kultnu političku satiru „Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu“.

Crnohumorno remek djelo Stanleya Kubricka apokaliptičke teme nuklearne katastrofe aktualno je i danas, a profesor Berčić će prije same projekcije obrazložiti svoj izbor publici u utorak 8. svibnja u 20 sati. Riječ je o kultnom filmu iz sredine 60-ih godina prošlog stoljeća o tehnologiji koja je izmakla kontroli i preuzela vlast nad čovječanstvom. Nastao je u doba kubanske krize, Hladnog rata i jačanja nuklearnog naoružanja, te je tako predstavljao gotovo dokumentaristički opis stvarnosti.

Briljantni su scenarij Kubrick i Terry Southern bazirali na romanu Petera Georgea „Crvena uzbuna“. Karakterizira ga specifični crni humor s elementima apsurda. Glavna je zvijezda filma Peter Sellers koji tumači čak 3 uloge.

Profesor Boran Berčić redoviti je profesor s Odsjeka za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, kroz svoje kolegije bavio se tumačenjem filozofije kroz SF, kao i dekonstrukcijom nacionalnih identiteta. Urednik je zbornika „The Self „i autor knjige „Filozofija – Svezak prvi i drugi“.

Uloge su kustosa Art-kina do sada imali arhitekt Idis Turato, glazbenik Damir Urban, spisateljica Vedrana Rudan,  glazbenik Zoran Prodanović Prlja, glumica Nina Violić, rukometaš Mirza Džomba.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!