Svjetski poznata umjetnička skupina Needcompany gostuje u Zajcu s predstavom “The Blind Poet / Slijepi pjesnik”

Svjetski poznata umjetnička skupina Needcompany gostuje u Zajcu s predstavom “The Blind Poet / Slijepi pjesnik”

FOTO: rijeka2020.eu

U sklopu pretprograma Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći, u HNK Ivana pl. Zajca u nedjelju 24. ožujka gostuje svjetski priznata umjetnička skupina Needcompany s predstavom „The Blind Poet / Slijepi pjesnik“.

Rijeka – Predstava Jana Lauwersa, nastala u suradnji sa skladateljem Maartenom Seghersom, premijerno je izvedena 2015. godine u sklopu “Kunstenfestivaldesarts”. Autor dramu gradi istražujući obiteljska stabla samih izvođača na sceni, članova Needcompany ansambla. Pregledom sedam zanimljivih obiteljskih stabala nastaje priča čija napetost proizlazi iz različitih jezika kojima umjetnici govore, nacionalnosti kojima pripadaju te kulturnih miljea iz kojih potječu. Ideja djela potječe iz poezije Ala al-Ma’arra, arapskog slijepog pjesnika koji je djelovao između 10 i 11 stoljeća, te Wallada bint al- Mustakfija, andaluzijskog pjesnika iz 11. stoljeća, koji su svjedočili manje poznatu povijest, vrijeme kada su žene bile pismene te na pozicijama moći, ateizam uobičajena pojava, Pariz tek provincija, a nepismen je Karlo Veliki bio slavan. Slijepi pjesnik istražujući povijest obitelji članova Needcompanyja pronalazi dodirne točke i sličnosti. Tako je jedan od Janovih predaka izrađivao oklope i oružje u vrijeme Godfreya od Bouliona te je s njime putovao Njemačkom gdje ih je zaprimio predak Grace Ellen Barkey, koji je tada bio gradonačelnik.

Predstava postavlja pitanje koliko o svojoj povijesti zapravo znamo te koliko je naše povijesti određeno lažima, slučajnim susretima ili usputnim događajima, koje su u povijest upisali pobjednici?

Predstava je nastala u koprodukciji Needcompanya, Kunstenfestivaldesartsa, KunstFestSpiele Herrenhausena, FIBA ∑ Festival Internacional de Buenos Aires i Künstlerhaus Mousonturm Lauwersa.

Needcompany internacionalna je, višejezična i multidisciplinarna umjetnička skupina koju su osnovali Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey 1986. godine u Bruxellesu. Maarten Seghers pridružuje se družini 2001. godine te su oni otada srž i umjetničko vodstvo skupine. Opus “Needcompanyja” obuhvaća razna područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, književnost i drugo. Njihovo je stvaralaštvo svjetski priznato, a njihovi su uradci prikazivani na najpoznatijim svjetskim lokacijama, muzejima i kazalištima.