Teatro Fenice i dalje bez budućnosti: Grad vrijedno zdanje ne želi kupiti jer ulaže u projekte EPK

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je veći dio onog što proizlazi iz tog zaključka odrađen. Procijenjena vrijednost zgrade koja bi trebala biti predmet nekog kupoprodajnog ugovora, rađena je prije nekoliko godina i kreće se, bez prostora Opere, oko 6 milijuna eura.

Rijeka – Teatro Fenice i dalje će ostati izvan funkcije, u privatnom vlasništvu, ali bez namjene, jer Grad Rijeka nema sredstava za kupnju zgrade koja čini važan dio riječke povijesti. Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Marinko Koljanin, nezavisni vijećnik, pitao je gradonačelnika Vojka Obersnela koliko je napretka napravljeno temeljem tri zaključka Vijeća prihvaćena prije godinu dana.

–  Prvi je da se zaduži gradonačelnik da u suradnji s vlasnikom Rijeka kinom i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture ispita mogućnost sprečavanja daljnjeg propadanja  i urušavanja te zgrade. Drugi je zaključak bio da se ispita mogućnost da Grad Rijeka sudjeluje u kupovini suvlasničkog dijela 9/10 zgrade Teatra Fenice, odnosno da se izvrši procjena koliko bi stajala obnova u suradnji s vlasnikom i da se utvrdi mogućnost najma zgrade u neke svrhe koje bi Grad koristio, kazao je Koljanin.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je veći dio onog što proizlazi iz tog zaključka odrađen. Procijenjena vrijednost zgrade koja bi trebala biti predmet nekog kupoprodajnog ugovora, rađena je prije nekoliko godina i kreće se, bez prostora Opere, oko 6 milijuna eura.

– U razgovoru s vlasnikom, koji je iskazao dobru volju da i spusti cijenu, razmatrali smo mogućnost kupoporodaje.  U ovom trenutku, s obzirom na čitav niz velikih investicija koje su vezane za gradnju objekata potrebnih za Europsku prijestolnicu kulture, nismo dalje o tome razgovarali jer ne vidim mogućnost da se osiguraju potrebna sredstva za kupnju. Dodao je da najam zgrade ne dolazi u obzir jer je potrebno dosta uložiti. Trebalo bi ishoditi dozvole za rad jer se zgrada ne koristi duže vrijeme i opterećena je brojnim problemima. U zgradi su električne instalacije struje od 110 volti koja se mora pretvarati na 220 volti. S obzirom na namjenu korištenja nema šanse, ukoliko bi Grad to uzeo na upravljanje da dobijemo suglasnost i dozvolu da koristimo takvu zgradu. Iako smo dali potporu vlasniku, dosadašnji natječaji za europska sredstva za obnovu kulturnih spomenika su kao uvjet definirali isključivo vlasništvo jedinica lokalne ili regionalne samouprave, tako da je i ta mogućnost otpala. Blizu smo novog ciklusa natječaja za obnovu kulturnih dobara, pa se možda situacija promijeni, kazao je gradonačelnik i dodao kako mu je žao mu je što se obnova nije mogla realizirati jer bi zgrada u kontekstu EPK dobro došla, jer ima izvrsnu akustiku i gledalište s oko 1.000 mjesta i mogla bi preuzeti funkciju koncertne ili kongresne dvorane. Na žalost, u ovim okolnostima kada smo dobar dio proračuna usmjerili na objekte koji se grade za EPK pa se nismo se mogli više posvetiti tome.

Vijećnik Marinko Koljanin je kazao je ovo poluoptimistični ili polupesimistični odgovor nakon godine dana i izrazio nadu da će za godinu dana biti bolje jer je riječ o vrijednom objektu.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }