“Time to Move” u CTK Rijeka: aktivnosti za mlade kao poticaj na aktivno sudjelovanje u lokalnoj i međunarodnoj zajednici

“Time to Move” u CTK Rijeka: aktivnosti za mlade kao poticaj na aktivno sudjelovanje u lokalnoj i međunarodnoj zajednici

Ilustracija

Početak akademske godine odlična je prilika za informiranje o studentskim mobilnostima, procesu prijave i stipendijama. Osim studentske mobilnosti, saznat ćeš o projektima solidarnosti, kako pretvoriti ideju u djelo i ostaviti pozitivan učinak na zajednicu

Rijeka – Tijekom listopada mreža Eurodesk provodi svoju najveću kampanju pod nazivom Time to Move čiji je cilj informirati mlade o brojnim mogućnostima unutar europskih programa mobilnosti poput volontiranja, studiranja, stipendija, stručnih praksi, razmjene mladih, edukacija i osposobljavanja te različitih projekata solidarnosti. Centar tehničke kulture Rijeka kao član mreže i Eurodesk multiplikator i ove godine organizira različite aktivnosti za mlade kako bi ih potaknuo na aktivno sudjelovanje u lokalnoj i međunarodnoj zajednici.

U četvrtak 14. listopada 2021. s početkom u 17 sati, u prostoru CTK Rijeka (Školjić 6, prizemlje) održati će se predavanje na temu EU mogućnosti za mlade. Na predavanju će sudjelovati Matea Lozančić, stručnasuradnica u Uredu za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci koja će predstaviti koje sve mobilnosti nudi Erasmus+ program, dok će Marina iz CTK Rijeka ispričati više o Europskim snagama solidarnosti. Početak akademske godine odlična je prilika za informiranje o studentskim mobilnostima, procesu prijave i stipendijama. Osim studentske mobilnosti, saznat ćeš o projektima solidarnosti, kako pretvoriti ideju u djelo i ostaviti pozitivan učinak na zajednicu. Ako želiš studirati ili odraditi praksu u drugom gradu u Europi, volontirati i usput proputovati svijet, ovo je super priliku da otkriješ svoju sljedeću destinaciju. Na kraju nas očekuje i malo zabave uz društvene igre, kviz i nagrade.

-Nastavljamo se družiti i u četvrtak 21. listopada u 16 satikada nam u goste dolaze predstavnici i članovi studentskih udruga i organizacija koje rade s mladima. Ugostit ćemo članove Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, IAESTE Rijeka i Rotaract kluba Rijeka. Ovo je super prilika da se upoznaš s njihovim radom i aktivnostima, stekneš nova poznanstva ili postaneš njihov član!, najavljuju iz CTK.

IAESTE je studentska neprofitna organizacija koje se bavi razmjenom stručnih praksi u inozemstvu. U Hrvatskoj djeluju kroz pet odbora: u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Cilj im je osigurati studentima stručno praktično iskustvo u prirodnom i tehničkom području, čime pomažu u stvaranju motiviranih i visokokvalificiranih studenata. Također, cilj im je poticati zajedništvo i međunarodno razumijevanje te biti izvor kulturnog bogatstva za mlade svih nacionalnosti bez obzira na rasu, spol i vjeru.

Rotaract klub predstavlja dio globalne težnje poticanja mira i međunarodnog razumijevanja u svijetu. Taj trud počiva na nivou zajednice, ali nema ograničenja u svom razvijanju i širenju.Cilj Rotaract kluba je omogućiti mladima od 18-30 godina da poboljšaju i unaprijede svoje znanje i vještine tijekom svog profesionalnog razvoja, da se bave socijalnim problemima zajednice te da potiču bolje odnose među svim ljudima.Rotaract klubovi organiziraju različite projekte, a postoje tri osnovna oblika aktivnosti: razvijanje upravljačkih sposobnosti (Leadership Development), razvijanje profesionalnih vještina (Professional Development) i razvijanje projektnih sposobnosti (Service Development).

Studentski zbor Sveučilišta u Rijecije nestranačko, nepolitičko tijelo studenata Sveučilišta u Rijeci koje sudjeluje u tijelima uprave Sveučilišta, brine o provedbi i kvaliteti studijskih programa, osigurava poštivanje studentskih prava, pomaže studentskim udrugama, daje potporu studentskim projektima i još mnogo toga. Formirani su od predstavnika i zamjenika Sveučilišnih sastavnica, voditelja šest Ureda i njihovih članova, predsjednika, potpredsjednika i tajnika.

Posljednja radionica u sklopu kampanje namijenjena je mlađim ekološkim detektivima od 13 do 18 godina. Već i ptičice na granama znaju kako se svake godine suočavamo sa sve većim temperaturnim oscilacijama. Klimatske promjene problem su u čije se rješavanje svi moramo priključiti. Ali kako? Pripremili smo radionicu u kojoj ćeš kroz inovativnu igru s kartama (STEAM cards) koji smo osmislili u sklopu Erasmus+ projekta MindoverMatter, naučiti o 17 ciljeva održivog razvoja, STEAM zanimanjima i kreirati rješenja koja odgovaraju na klimatske izazove. U izradi rješenja možeš koristiti svu opremu koja ti je na raspolaganju u našoj maketarskoj i informatičkoj učionici. Radionica će se održati u utorak 19. listopada u 14:30 sati u CTK Rijeka.

Prijavnica za sve radionice dostupna je na www.ctk-rijeka.hr

Radionice financijski podupiru Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Primorsko-goranska županija, te Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }