Torpedov traktor u muzejskoj zbirci

Nova akvizicija Muzeja grada Rijeke 

Rijeka – Bi li bez riječke industrije bilo domaće poljoprivrede? Reklo bi se kako to dvoje nema previše povezanosti – industrija je industrija, a uzgajanje biljaka je uzgajanje biljaka. To što se one uzgajaju za hranu, ne mijenja suštinski ništa.

No, pogled na jedan od traktora proizvedenih u riječkom pogonu Tvornice Torpedo demantira takvu logiku. Domaće poljoprivrede uistinu bi bilo bez riječke industrije, ali bi rad na ovdašnjim poljima bio više nego težak.

Zašto danas o tomu, dok misli većine čitatelja trče prema plažama, prepuštajući oranice i priče o njima samo onima koji nemaju drugog izbora? Zato što nas riječka industrija ne prestaje uveseljavati čak i onda kada više ne postoji, kako to govori upravo slučaj Tvornice Torpedo. Takvo što moglo se i očekivati – ta nije ona nas izdala, nego mi nju.
Traktor o kojemu govorimo primjerak je riječke industrijske baštine stigao u Muzej grada Rijeke. Dok se za njega ne pronađe bolje mjesto, smješten je u staro željezničko skladište na Žabici. Tu je postao susjed stalnoj izložbi torpeda, dakle još jednom proizvodu iz hala Tvornice Torpedo. Istina, svjetski prilično poznatijem od traktora, ali nabavljenomu nije uvijek gledati u zube.

Traktor je od 30. srpnja dio Tehničke zbirke Muzeja. To je model TD 6006 S, čiji rodni list kaže kako je ugledao svijet u Rijeci 1988. godine, pridružujući se tako silnim tisućama traktora koji su od sredine 70-ih bili isporučivani iz Tvornice kupcima. Nije vidio baš mnogo svijeta, u upotrebi je bio manje-više na riječkom području. U Muzej je stigao kupovinom iz privatnih ruku i u voznom je stanju, što valja primiti kao informaciju kako je još uvijek spreman zabrektati, bome i pohitati prema oranicama. Jednom traktor, uvijek traktor.

Što ćemo, valjda mu još nije rečeno kako je ulaskom u Muzej grada Rijeke njegova radna karijera stigla zaključnom poglavlju.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }