ERSTE AD

Travanj u Art-kinu

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u novootvorenu kinodvoranu Dječje kuće donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar ‘Duša’ u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču ‘Slavna invazija medvjeda na Siciliju’, dansku animiranu avanturu ‘Tvornica snova’ i Disneyjev najnoviji hit ‘Raya i posljednji zmaj’.

Rijeka – Travanjski program u Art-kinu prvog u mjesecu, u 20 sati, otvara premijera nagrađene domaće dokumentarne drame ‘Nun of Your Business’ Ivane Marinić Kragić o ljubavnoj vezi dviju bivših redovnica, uz virtualno gostovanje protagonistica Marite Radovanović i Fanike Ferić, glumice Maruške Aras te Ivane Marinić Kragić, redateljice, producentice i snimateljice filma. Na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox 2020, gdje je imao i svjetsku premijeru, film je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac. Nakon premijernog prikazivanja, Nun of Your Business se u Art-kinu može reprizno pogledati još šest puta do 12. travnja.

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja u Art-kinu započinje prikazivanje dokumentarnog filma ‘Zašto skačem’ Jerryja Rothwella, dubinsko filmsko istraživanje neurorazličitosti kroz doživljaje neverbalnih osoba s autizmom diljem svijeta, nastao prema bestselleru Naokija Higashide. Film je dobitnik dviju Britanskih neovisnih filmskih nagrada (Najbolji dokumentarac i Najbolji zvuk) te je dobitnik nagrade publike filmskog festivala Sundance.

Ove se godine navršava 80 godina od rođenja i 25 od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog – jednog od najpoznatijih poljskih redatelja koji je u svom bogatom i upečatljivom opusu stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonog autora. Ciklus ‘Kieślowski srijedom’, kojim se Art-kino odlučilo prisjetiti opusa ovog intrigantnog autora, obuhvaća filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

Program se otvara njegovim zasigurno najpoznatijim filmovima, tzv. trilogijom boja – u srijedu, 7. travnja ‘Plavo’, 14. travnja ‘Bijelo’ i 21. travnja ‘Crveno’ – koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja: slobodom, jedinstvom i bratstvom. Potom 28. travnja slijedi njegova prva inozemna koprodukcija ‘Veronikin dvostruki život’ koja je na festivalu u Cannesu osvojila čak tri nagrade, a ciklus će se nastaviti i u svibnju njegovim najkontroverznijim djelom ‘Kratki film o ubijanju’ te završiti filmom ‘Slučajnost’ koji je nagovijestio nove trendove u njegovom redateljskom radu. Ciklus se svečano otvara 7. travnja u 19 sati virtualnim diskurzivnim programom Filmske tribine HDFK-a: Razgovori o Bojama u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara u kojem sudjeluju filmska kritičarka Dina Pokrajac te filmski kritičari Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec. Diskurzivni program prikazat će se na velikom platnu Art-kina, a bit će dostupan gledateljima i izvan kina, uz direktno prisustvovanje diskusiji putem Zooma.

U sklopu završnog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Art-kino od 22. do 28. travnja organizira retrospektivni filmski program nazvan ‘Tragom Ivice Vidovića’, povodom obilježavanja desetogodišnjice smrti iznimnog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Ivice Vidovića. U sklopu programa prikazat će se sedam dugometražnih i tri kratkometražna filma, a sam program otvara se prikazivanjem dugometražnog prvijenaca Antuna Vrdoljaka ‘Kad čuješ zvona’.

Nastavak retrospektive donosi filmski vrhunac režisera Živojina Pavlovića Zaseda, cjelovečernje ostvarenje beckettovske provenijencije ‘Idu dani’ Fadila Hadžića, ukupno tri kratkometražna filma u režiji Bogdana Žižića: Madeleine, mon amour!, Putovanje te Posljednja utrka. Tu su i dva filma Zorana Tadića: daleko najpoznatiji Ritam zločina i Čovjek koji je volio sprovode, potom film Vanče Kljakovića ‘Kužiš stari moj’, nastao prema istoimenom romanu Zvonimira Majdaka. Ciklus filmova Ivice Vidovića zatvorit će 28. travnja najkontroverzniji jugoslavenski film W.R. – Misterije organizma Dušana Makavejeva, film koji i u glumčevu opusu predstavlja posebnost.

Od 1. travnja u Art-kino stiže jedan od najočekivanijih filmova godine, ‘Zemlja nomada’ s fantastičnom Frances McDormand koji u oskarovsku utrku ulazi s čak šest nominacija, uključujući one za najbolji film i najbolju redateljicu – Chloé Zhao. Tu je i dokumentarni hit ‘Usidjelice’, na programu od 13. travnja, o Kineskinjama koje u tradicionalnom kineskom društvu nose težak teret svoje slobode i izbora da ne pristaju na udaju. Na veliko platno Art-kina stiže i Influencerica (od 15. travnja), novi film Magnusa Von Horna koji prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture, uz dva reprizna prikazivanja hitova Još jedna runda (18. travnja) i Minari (29. travnja).

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u novootvorenu kinodvoranu Dječje kuće donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar ‘Duša’ u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču ‘Slavna invazija medvjeda na Siciliju’, dansku animiranu avanturu ‘Tvornica snova’ i Disneyjev najnoviji hit ‘Raya i posljednji zmaj’.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }