Trg Riječke rezolucije sinoć ugostio koncert “Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero”

Nakon pauze uslijedila je uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća.

Rijeka – Nakon iznimno uspješnih koncertnih izvedbi i oduševljene publike u pulskoj Areni, Riječki simfonijski orkestar i njihov šef-dirigent Valentin Egel, uz sudjelovanje opernih solistica i solista te ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca, na posebno glazbeno putovanje pod otvorenim nebom vode i svoju riječku publiku.

Tako je sinoć, u sklopu Festivala Riječkog simfonijskog orkestra na Trgu Riječke rezolucije održan koncert „Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero“.

Koncert je otvorila „Šeherezada“, simfonijska suita koja  zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć“. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, publika je imala priliku doživjeti priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.

Nakon pauze uslijedila je uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.

Koncert je zaključen Ravelom i „Bolerom“ uz zadivljujući ples na trampolinima.