Tripartitna suradnja savjeta mladih gradova Križevci, Opatija i Rijeka

Krajem prošlog tjedna održan je dvodnevni susret Savjeta mladih triju gradova- Križevci, Opatija i Rijeka u Opatiji i Rijeci

Rijeka – U petak, 26. studenog sudionici događanja okupili su se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke gdje je prisutne pozdravila pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj te predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke, Biagio Mazzone.

Pročelnica Sušanj navela je kako je nužno jačanja međusobnih prijateljskih veza na obostranu dobrobit mladih u Gradu Opatiji, Gradu Križevcima i Gradu Rijeci.

U radnom dijelu sastanka, Lana Golob prezentirala je riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja kolegama iz Križevaca budući su iskazali interes za istim. Grad Rijeka je školske godine 2016./2017. uveo Građanski odgoj u riječke osnovne škole kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvijao ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu. Imajući u vidu važnost tih tema, kao i nužnost provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Budući da su Grad Opatija i Grad Rijeka ponosni nositelji Certifikata Grad za mlade za razdoblje od 2021. do 2024. godine, a Grad Križevci planira prijavu na slijedeći poziv, Ines Jerkić i Lucija Kero prezentirali su svoja iskustva u postupku pripreme i prijave projektnog obrasca na poziv Certifikat Grad za mlade.

Postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju standarda kvaliteta lokalnih politika za mlade kroz osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Vrijedi istaknuti kako je Certifikat svojevrsno priznanje gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Zaključno su predstavnici Savjeta mladih Primorsko- goranske županije, Robert Matić i Kristian Tončić te savjetnik za društveno poduzetništvo i mlade iz PGŽ Daniel Trošić prezentirali postupak pripreme strateškog dokumenta nacrta prijedloga Programa za mlade (dalje PzM) Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2021. do 2024. godine koje se do jučer nalazilo na savjetovanju s zainteresiranom javnošću.

Unutar nacrta prijedloga PzM PGŽ predstavljena su tri razvojna smjera koja će nedvojbeno doprinijeti pripremi novih strateških okvira za izradu Lokalnih programa za mlade ova tri Grada;

1.Kvalitetno obrazovanje, učenje i zapošljavanje mladih
2.Društvena uključenost, dobrobit i zdravlje mladih
3.Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih

Drugog dana u subotu za sudionike je organiziran obilazak Opatije i predstavljanje Centra za inovacije u turizmu HUBBAZIA.

Ideja za organizaciju ovog susreta nastala je na recentno održanoj Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske , a ima za cilj promicanje dugoročne suradnje ova tri Grada u pitanjima od važnosti za mlade, posebice u području obrazovanja, kulture, znanosti, tehnologije, sporta, glazbe i zdravstva.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }