Tuneli ispod Rijeke uskoro će ugostiti novi party: Das Tunnelprojekt 3.30 donosi dvanast izvođača za cjelonoćnu zabavu

Na partyju će nastupiti Wan, Fryer, One N, Di.Merkl, Arexx, Brx, Roland, Lorenz, Introvert, Boggie, Raul B i Result.

Rijeka – Novi party u tunelima ispod Rijeke sprema se sredinom rujna. Das Tunnelprojekt 3.30 jednodnevan je događaj koji na tri pozornice okuplja dvanaest izvođača. Sve ovo počinje u subotu, 14. rujna u 23 sata i traje do 7 ujutro. Ulaznice će se prodavati samo na ulazu. Cijena će biti 40 kuna prije ponoći i 50 kuna nakon ponoći.

Organizatori su u postu na Facebooku objavili i kratku povijest riječkih tunela, istaknuvši njihovu zanimljivu prošlost kao dodatan motiv za posjet ovom atraktivnom glazbenom događaju.

– Podzemlje, utvrde i tuneli grada Rijeke oduvijek su razbuktavali maštu građana, stoga postoje brojne priče i legende, ali samo rijetki znaju o čemu se ovdje uistinu radi… Sama činjenica da je grad na Rječini u posljednjih 100 godina promijenio 6 različitih država, govori o njegovoj povijesnoj važnosti, a posebice onoj u Drugom svjetskom ratu. Naime, Talijani su 30-ih godina prošlog stoljeća započeli izgradnju veličanstvenih podzemnih kompleksa u samom gradu i oko njega radi utvrđivanja i obrane „Svetih granica“ budući da je Rječina bila granica, ne samo između 2 grada, Sušaka na jednoj strani i Rijeke-Fiume na drugoj, već i između dvije različite države. Misteriji riječkog podzemlja svoju priču zahvaljuju, u prvom redu, upravo Talijanima i njihovom famoznom sustavu podzemnih utvrda Vallo Alpino. Vallo Alpino-Alpski bedem, sustav je podzemnih utvrda za obranu granica od neprijatelja u Drugom svjetskom ratu, doduše mnogo manje poznat i eksponiran u javnosti od famozne francuske Linije Maginot. Riječke podzemne utvrde odigrale su veliku ulogu u njemačko-talijanskoj-kvislinškoj obrani linije oko Rijeke, najvjerojatnije kao zadnje jake obrambene linije u Drugom svjetskom ratu uopće. Neki objekti ostali su nedovršeni, u raznim fazama izgradnje, dok su neki u potpunosti dovršeni te su se tijekom Riječke bitke, 1945. godine, pokazali praktički neosvojivima. Tu se zapravo radi o pravim podzemnim gradovima u kojima su Talijani mogli funkcionirati i pružati otpor u okolnostima potpune okupacije od strane neprijatelja, napisali su organizatori.

Na partyju će nastupiti Wan, Fryer, One N, Di.Merkl, Arexx, Brx, Roland, Lorenz, Introvert, Boggie, Raul B i Result.