Turski veleposlanik Mustafa Babür Hızlan u nastupnom posjetu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

Veleposlanik je  naglasio da je dosadašnji interes turskih tvrtki u Hrvatskoj bio uglavnom usmjeren na područje turizma te da su dosadašnja ulaganja realizirana na području južne i srednje Dalmacije te da bi Rijeka u tom smislu mogla predstavljati dodatno područje interesa.

Rijeka – U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović primili su veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj Mustafu Babüra Hızlana. Veleposlanik Babür Hızlan vjerodajnice je predsjednici Republike Hrvatske predao 11. listopada 2017. godine, a Primorsko-goranska županija prva je priobalna županija koju je posjetio.

U predstavljanju Primorsko-goranske županije turskom veleposlaniku, župan Komadina istaknuo je multikulturalnost, multietničnost i tolerantnost kojom se regija ponosi kao i činjenicu da na prostoru županije prebivaju pripadnici 14 nacionalnih manjina koje su uspješno ostvarile miran suživot s domicilnim stanovništvom. Istaknuvši najdominantnije gospodarske aktivnosti – turizam, promet, energetiku i brodogradnju, župan Komadina skrenuo je pozornost na činjenicu da Primorsko-goranska županija nudi najveće mogućnosti u Hrvatskoj u segmentu greenfield investicija te se osvrnuo na postojanje najveće poslovne zone Kukuljanovo na području Grada Bakra te zone Miklavija na području Općine Matulji.

Zamjenik gradonačelnika Filipović upoznao je gosta s osnovnim značajkama grada Rijeke naglasivši projekt Europske prijestolnice kulture 2020 koji nudi dodatne mogućnosti za zajedničku suradnju s turskim parterima. Također je podsjetio na pokušaje uspostave bratimljenja s turskom lukom Izmir kao i na djelovanje Hrvatsko-turskog društva prijateljstva u Rijeci koje kroz aktivnosti na kulturnom, znanstvenom, sportskom, gospodarskom, religijskom i društvenom planu promiče prijateljstvo između dviju zemalja.

Zahvalivši domaćinima na dobrodošlici veleposlanik Babür Hızlan složio se da su brojne mogućnosti zajedničke suradnje s turskim partnerima. Naglasio je da je dosadašnji interes turskih tvrtki u Hrvatskoj bio uglavnom usmjeren na područje turizma te da su dosadašnja ulaganja realizirana na području južne i srednje Dalmacije te da bi Rijeka u tom smislu mogla predstavljati dodatno područje interesa. Također je istaknuo da postoji i interes turskih partnera za realizaciju projekata iz segmenta obnovljivih izvora energije, ali i tekstilne industrije budući da u Hrvatskoj postoje turski proizvodi koji se, međutim, ne prodaju pod imenom turskih brendova. Kao jedan od mogućih oblika suradnje spomenuta je i mogućnost povezivanja Zračne luke Rijeka sa zračnom lukom u Istambulu koja bi svojim planovima izgradnje novoga aerodroma prerasla u najveću zračnu luku na svijetu.

Po završetku primanja veleposlanik Babür Hızlan upisao se u Knjigu dojmova Primorsko-goranske županije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!