U Art-kinu proglašeni prvi pobjednici 10. VAFI i RAFI festivala

U prva tri riječka festivalska dana prikazani su filmovi RAFI sekcije, odnosno profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade, i to ukupno 76 kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta koji su bili podijeljeni u četiri kategorije, ovisno o dobnoj skupini kojoj su bili namijenjeni (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18).

Rijeka – Jučer su u Art-kinu Croatia proglašeni prvi pobjednički filmovi desetog jubilarnog VAFI & RAFI festivala. Ovaj međunarodni festival animiranog filma koji su drugi puta za redom zajedničkim snagama organizirali Filmsko-kreativni studio Vanima iz Varaždina i riječko Art-kino održava se u dva grada, Varaždinu i Rijeci, od 27. svibnja do 2. lipnja 2019.

U prva tri riječka festivalska dana prikazani su filmovi RAFI sekcije, odnosno profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade, i to ukupno 76 kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta koji su bili podijeljeni u četiri kategorije, ovisno o dobnoj skupini kojoj su bili namijenjeni (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18).

Pobjednike u pojedinim kategorijama odabrali su članovi žirija, djeca i mladi iz naše županije, a nagrađeni su filmovi Cat lake city Antje Heyn u kategoriji 0-6, Oblačno u režiji Zuzane Cupove i Filipa Diviaka u kategoriji 7-10, Veliki vuk i mali vuk Remi Durin u kategoriji 11-14 te Klub mrlja u režiji Mélanie Lopez, Simona Bouclyja, Marie Ciesielski, Alice Jaunet, Chana Stéphie Peanga i Béatrice Viguier u kategoriji 15-18.

Osim filmova, posjetitelji riječkog dijela festivala mogli su u Muzeju grada Rijeke posjetiti izložbu Veljka Popovića i Vaska Lipovca “Od slike do filma – Biciklisti“. Valja također spomenuti i dvije radionice koje su se održale u Rijeci i to radionica stop animacije koju su u OŠ Nikola Tesla vodile Morana Bunić i Karla Skok te radionica stripa za mlade koju je vodio Marko Dješka, poznati animator i ilustrator, autor brojnih stripova. Animirani film koji je nastao u dvodnevnoj radionici u OŠ Nikola Tesla jučer je doživio i premijerno prikazivanje u dvorani Art-kina Croatia.

U Rijeci je pored spomenutog festivalskog programa održan i poseban program – „Youth cinema network conference“ okuplja predstavnike 35 svjetskih festivala posvećenih mladima i za mlade, kako bi sudionici razmjenjivali iskustva i stjecali nova znanja. Ovogodišnji program „Youth cinema network conference“ u Rijeci održan se u okviru programskog pravca Dječja kuća, jednog od programskih pravaca Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Festival VAFI&RAFI se od 30. svibnja seli u Varaždin gdje će se do nedjelje prikazivati filmovi VAFI sekcije – animirani filmovi djece i mladih autora, uz program filmova ovogodišnje zemlje partnera – Kanade. Podsjetimo, na ovogodišnji jubilarni VAFI&RAFI pristiglo je ukupno 836 animiranih filmova iz preko 70 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazana 162 animirana filma. Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ju priključuje i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr.

Pokrovitelji festivala su grad Varaždin, grad Rijeka, Varaždinska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije, a ovogodišnjem pokroviteljstvu jubilarnog izdanja Festivala pridružio se i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }