U OKU KAMERE Golemi kukci priredili spektakularno otvorenje Festivala Tobogan!

U OKU KAMERE Golemi kukci priredili spektakularno otvorenje Festivala Tobogan!

Foto: Rijeka 2020

Prije parade kukaca predstavljeno je prvo tiskano izdanje Magazina o stvaranju kulture za djecu “Brickzine”.

Rijeka – Kao što su organizatori i najavljivali, otvorenje drugog izdanja Festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu bilo je uistinu spektakularno.

Oko tisuću Riječana i njihovih gostiju na Korzo je privukla najava o paradi golemih mehaničkih kukaca, koji su se oko 19 sati tad već popriličnom mnoštvu i ukazali, u svojoj punoj veličini koja doseže po nekoliko metara.

U 20 sati mehanički su kukci, čiji su “vozači” umjetnici iz španjolskog kolektiva Sarruga iz Barcelone, krenuli kroz masu, od Trga 128. brigade do Exportdrva. Spektakl prolaska bogomoljke, mrava, pauka i biljke mesožderke s jednakim su ushitom pratili i veliki i mali, isprativši ovu zabavnu i grandioznu paradu sve do Exportdrva. Tamo se, također za velike i male, program nastavio u formi plesnjaka za koji je DJ Dr. Smeđi Šećer pripremio listu omiljenih i bezvremenih dječjih hitova.

Prije parade kukaca, kod Toboganove kuće koja će do kraja festivala (8. srpnja) stajati na Korzu kod Malog salona, predstavljeno je prvo tiskano izdanje Magazina o stvaranju kulture za djecu “Brickzine”. Kako je riječ o magazinu za djecu, tako je i samo predstavljanje upriličeno na njima primjeren način – bez govorancija i pompe te uz ciku brojnih mališana koji su do svog primjerka došli spustivši se niz tobogan Toboganove kuće. Izdavač magazina Gradska knjižnica Rijeka i njegov glavni urednik Kristian Benić pritom imaju svaki razlog za zadovoljstvo – “Brickzine” se razgrabio u nekoliko stotina primjeraka a svi koji do svoj primjerka nisu uspjeli doći, moći će to učiniti sve do kraja festivala, pa i kasnije.

Podsjetimo, urednički savjet „Brickzina“ čine predstavnici institucija – organizatora Tobogana koji sudjeluju i u stvaranju programa programskog pravca Dječja kuća (Rijeka 2020, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Art-kino, Vijeće mladih Benčić i Muzej moderne i suvremene umjetnosti) te predstavnik Grada Rijeke.

Navedene su institucije pripremile izuzetno bogato drugo izdanje Festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu koje će trajati do 8. srpnja. Ono donosi 30-ak različitih, redom besplatnih programa: predstava i filmskih projekcija, koncerata, urbanih šetnji, igara, radionica i drugih sadržaja, na raznim gradskim lokacijama, od kino-dvorana preko kazališta, knjižnica i muzeja do gradskih parkova, trgova, ulica i plaža.

Cjelokupan program provjerite na Toboganovoj web stranici.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!