U OKU KAMERE Kreću radovi koji će kompleks Rikard Benčić pretvoriti u riječki ‘kvart kulture’

Prvi je u Benčić preselio riječki MMSU, trenutačno su u tijeku radovi u prenamjeni Ciglene zgrade u Dječju kuću, a sada kreću i radovi na pretvaranju T-objekta u novu zgradu Gradske knjižnice. Radi se i na obnovi Šećerane u Muzej grada Rijeke.

Rijeka – Radovi na najvećoj investiciji u kulturnu infrastrukturu u Rijeci krenuli su početkom ovog tjedna u kompleksu Rikard Benčić. Zbog opsežnih radova na uređenju više objekata zatvoreno je parkiralište unutar kompleksa, a ispražnjeni prostor preuzima “teška mehanizacija” koja će odigrati ključnu ulogu u pretvaranju nekadašnjeg T-objekta u novu zgradu Gradske knižnice.

Ovaj projekt, koji bi trebao završiti kroz dvije godine, označit će i završetak programa Rijeka – Eurropska prijestolnica kulture, u sklopu kojeg se i provode zahtjevni infrastrukturni projekti u nekadašnjem industrijskom kompleksu koji sada postaje pravim riječkim “kvartom kulture”. Vrijednost investicije je 68 milijuna eura, iz europskih sredstava osigurano je nešto više od polovice tog iznosa, a putem natječaja izabrana je tvrtka VG5 iz Slovenije za izvođača radova, koji bi trebao u stvarnost pretvoriti viziju arhitekta Saše Randića.

Već ranije krenula je rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću, a projekt koji je također osmislio Randić, vrijedan je 40 milijuna kuna. Treća velika investicija unutar Benčića odnosi se na obnovu Šećerane u Muzej grada Rijeke i vrijedna je 45 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz europskih fondova. Konačno, u nekadašnjem industrijskom kompleksu djeluje i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, koji je prvi uselio u riječki “kvart kulture” jer je prva faza uređenja njegove zgrade dovršena.