U OKU KAMERE: Krenulo čišćenje – Spomenik oslobođenja u ‘novom ruhu’ dočekat će 3. maj @ Rijeka

Spomenik Oslobođenja djelo je kipara Vinka Matkovića i Raoula Goldonija otkriven je na 10 obljetnicu oslobođenja Rijeke, 3. 5. 1955. godine. Riječ je o obelisku u obliku slova „T“. Figura žene (Pobjede) s jače naglašenim rukama personificira snagu i veličinu slobode.

Rijeka – Kameni dio spomenika Oslobođenja na Delti često je na meti neodgovornih građana koji ga onečišćuju grafitima ili bojom, stoga je povodom Dana oslobođenja Rijeke, 3. svibnja, naručeno njegovo uređenje i čišćenje.

– Čišćenje spomenika obuhvatit će njegov kameni dio kao i brončanu skulpturu, a vrši se  postupkom „izvlačenja“ onečišćenja (grafiti, onečišćenja od patine), bez oštećenja kamene podloge. Nakon čišćenja uslijedit će zaštita antigrafitnim premazom koji neće utjecati na izgled samog spomenika, a ujedno će ukoliko i dođe do grafitiranja, omogućiti lakše uklanjanje istih. Radovi bi trebali trajati 7 dana i biti gotovi do Dana oslobođenja Grada Rijeke, javili su iz gradske uprave.

Spomenik Oslobođenja djelo je kipara Vinka Matkovića i Raoula Goldonija otkriven je na 10 obljetnicu oslobođenja Rijeke, 3. 5. 1955. godine. Riječ je o obelisku u obliku slova „T“. Figura žene (Pobjede) s jače naglašenim rukama personificira snagu i veličinu slobode. Kameni je dio visok gotovo 16 metara (15,60 m) dok je brončana skulptura visoka 3 metra, što spomeniku daje visinu od gotovo 19 metara.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!