U OKU KAMERE Obnova najljepše barokne palače – Transformacija Šećerane u novu zgradu Muzeja grada Rijeke

Nakon nedavnog preseljenja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Benčićev “H objekt”, sada se obnavlja i drugo kulturno dobro koje trenutno nije u funkciji, jer palača Šećerane pod zaštitom je od 1970. godine.

Rijeka – Transformacija nekadašnje Šećerane u kompleksu Rikrad Benčić u novo sjedište Muzeja grada Rijeke trenutačno je u tijeku, a radove na ovom prijektu vrijednom 45 milijuna kuna zabilježilo je i naše “oko kamere”. Inače, od ukupne vrijednosti projekta, oko 28,5 milijuna kuna pokriva se iz europskih fondova.

Nakon nedavnog preseljenja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Benčićev “H objekt”, sada se obnavlja i drugo kulturno dobro koje trenutno nije u funkciji, jer  palača Šećerane pod zaštitom je od 1970. godine. Planiranim zahvatima zadržat će se izvorni izgled i gabariti objekta, a novi sadržaji smjestit će se u postojeći prostor koji će izvana izgledati upravo kao zgrada Šećerane iz 18. stoljeća, a unutrašnjost postati novi kulturni centar grada.

Ulazni prostor nalazi se u sredini prizemlja uz južno pročelje. U prizemlju, uz južno pročelje, smješteni su poslovni prostori. Prvi i drugi kat bit će izložbeni prostori muzeja. Na drugom katu, u velikoj dvorani i manjem tzv. lovačkom salonu, moći će se odvijati i razna kulturna događanja. Na trećem katu bit će prostori za rad kustosa i ostalog pratećeg osoblja. U potkrovlju bit će tehnički prostori muzeja i spremišta. Izvest će se i novo stubište za potrebe evakuacije uz istočno pročelje zgrade.

Palača Šećerane označava početke industrijalizacije u Rijeci. Sagrađena je kao upravna zgrada tvornice šećera 1752. godine, na inicijativu tršćansko-riječke kompanije. Nakon požara 1785. značajno je obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom. U 19. stoljeću služila je kao upravna zgrada tvornice duhana, a potom i tvornice motora “Rikard Benčić”. Projekt Europske prijestolnice kulture uključuje i velike infrastrukturne zahvate u kompleksu Benčić gdje će se, uz Palaču Šećerane, obnoviti i staviti u funkciju i ostali objekti.

 

Prva faza Muzeja moderne i suvremene umjetnosti dovršena je i Muzej je u rujnu preselio u tzv. H objektu. Također, očekuju nas i radovi rekonstrukcije Dječje kuće (ciglena kuća) i nove knjižnice (T objekt), također u kompleksu Benčić, a realizacija ovih projekata financirati će se i sredstvima Urbane aglomeracije Rijeka i to u iznosu od oko 69 milijuna kuna.

Dječja kuća bit će ustanova u kulturi koja će djeci, na njima prilagođen način, nuditi program za djecu iz domene više riječkih ustanova i udruga.