Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

U OKU KAMERE Održana volonterska akcija čišćenja Rimskih zidina u Jelenju

Drevni ostaci dokaz su da je prije više od 2 tisuće godina postojala civilizacija na jelenjskom području, a vrijedni volonteri čistili su zid koji se nalazi na jelenjskom vrhu, gdje će se uskoro postaviti turističke table i smjerokazi kako bi se dodatno valorizirali vrijedni povijesni ostaci, koji su u nekadašnja davna vremena služili za obranu i nadgledanje prostora.

Jelenje - Vrijedni volonteri s područja Jelenja, Rijeke ali i Slovenije iskoristili su lijepo vrijeme i očistili ostatke Rimskog zida, u sklopu EU projekta Claustra+, koji će uskoro činiti novu turističku ponudu Općine Jelenje.

Naime, na jelenjskom području postoje ostaci linije zidova 5 strateški raspoređenih kula kasnoantičkog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum koje se prepoznaju kao kameni humak, širok do 3 metra i ponegdje visok preko metra. Drevni ostaci dokaz su da je prije više od 2 tisuće godina postojala civilizacija na jelenjskom području, a vrijedni volonteri čistili su zid koji se nalazi na jelenjskom vrhu, gdje će se uskoro postaviti turističke table i smjerokazi kako bi se dodatno valorizirali vrijedni povijesni ostaci, koji su u nekadašnja davna vremena služili za obranu i nadgledanje prostora.

Zadnji put zidovi su čišćeni 60-tih godina 20. stoljeća.

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.