U OKU KAMERE Predavaona Pomorskog fakulteta dobila ime doajena geografije i profesora Nikole Stražičića

Na ulazu u dvoranu koja će nositi ime prof. Stražičića uređen je i izložbeni prostor s predmetima koje je koristio u nastavi, ali i privatno.

Rijeka – Dvorana 411 Pomorskog fakultat jučer je svečano imenovana po prof. emer. Nikoli Stražičiću, prošle godine preminulom doajenu hrvatske geografije i dugogodišnjem profesoru Pomorskog akulteta koji je tijekom svojeg rada obnašao brojne dužnosti na toj ustanovi. Svojim je odnosom prema studentima stekao veliko poštovanje među brojnim generacijama kojima je predavao, a pisanjem knjiga i brojnih tekstova i među širokim krugom stručnjaka i znanstvenika iz područja geografije.

– Pomorski fakultet želi odati trajno priznanje profesoru Stražičiću imenovanjem ove predavaonice, kazao je dekan prof. dr. Alen Jugović, nekoć i sam student prof. Stražičića.

Profesor Stražičić dobitnik je brojnih nagrada među kojima su čak dvije nagrade Grada Rijeke za objavljene knjige o Cresko-lošinjskoj otočnoj skupini. Nagradu Općine Cres-Lošinj dobio je za knjigu Otok Cres. Dobitnik je i državnog Odličja Reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a Hrvatsko geografsko društvo uručilo mu je nagradu Federik Bartolačić Grisogono za izniman doprinos razvitku geografske znanosti. Bio je višegodišnji član uredništva Geografskog glasnika i Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva te je objavio četrdesetak znanstvenih članaka u domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima, kao i 160 stručnih članaka u Pomorskoj enciklopediji, raznim zbornicima i stručnim časopisima.

Istaknuto je na svečanosti kako njegova predavanja i danas, uz svu tehnologiju koriste oni koji su ga naslijedili. Na ulazu u dvoranu koja će nositi ime prof. Stražičića uređen je i izložbeni prostor s predmetima koje je koristio u nastavi, ali i privatno.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }