U okviru projekta GLAT na Kampusu je održana radionica “Računalne igre i alati za programiranje”

U okviru projekta GLAT na Kampusu je održana radionica “Računalne igre i alati za programiranje”

FOTO: uniri.hr

Cilj projekta GLAT je poticanje uključivanja kodiranja i algoritamskog razmišljanja u poučavanje različitih predmeta u nižim razredima osnovne škole na zabavan i atraktivan način.

Rijeka – U okviru Erasmus+ projekta ”Games for Learning Algorithmic Thinking – GLAT”, koji koordinira Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci, u srijedu i četvrtak, 9. i 10. siječnja 2019. održana je radionica ”Računalne igre i alati za programiranje”. Radi se o posljednjoj od tri radionice za stručno usavršavanje učitelja razredne nastave koje se za učitelje iz osnovnih škola s riječkog područja izvodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Cilj projekta GLAT je poticanje uključivanja kodiranja i algoritamskog razmišljanja u poučavanje različitih predmeta u nižim razredima osnovne škole na zabavan i atraktivan način. Tijekom treće radionice, polaznici su se kroz predavanja, demonstracije i praktični rad upoznali s mogućnostima primjene istraživačke i projektne nastave u nastavnom procesu te načinima učenja koncepata programiranja kroz igru. Kroz individualne i grupne aktivnosti su analizirali i dizajnirali primjere igara za različite školske predmete. Polaznici su se upoznali s igrama i alatima za učenje programiranja poput Run Marco!, Code.org, Blockly Games te programskim jezikom Scratch pomoću kojeg učenici mogu programirati svoje interaktivne priče, igre i animacije. Također, naučili su i kako primijeniti micro:bit za poticanje algoritamskog razmišljanja kod učenika.

Polaznici radionice su već započeli s osmišljavanjem vlastitih scenarija poučavanja za odabrane nastavne predmete koji će uključivati igre i alate za programiranje. Nastavit će ih razvijati i nakon završetka radionice, uz konzultacije s ekspertima iz projektnog tima. Mentoriranje izrade scenarija poučavanja odvijat će se u sustavu za e-učenje MoD. Učitelji će osmišljene scenarije poučavanja prikazati i u grafičkom obliku pomoću alata LePlanner, a zatim i isprobati u nastavi sa svojim učenicima. Dio scenarija će biti izdvojen te preveden na engleski jezik kako bi bili dostupni zainteresiranima u partnerskim zemljama i šire.

Više informacija o projektu i projektnim aktivnostima možete pronaći na mrežnim stranicama https://glat.uniri.hr.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!