U PGŽ-u mjere dovode u pitanje priredbe, dok se primjerice Velika Britanija otvorila i ima sve manje zaraženih

Od kada je u Velikoj Britaniji na snazi ‘strategija popuštanja mjera’, očigledan je pad u broju zaraženih, prenosi BBC. Pad u broju zaraženih broje već peti dan zaredom, što nije bio slučaj još od veljače.

Rijeka – Primorsko-goranska županija, kao i većina obalnih županija, s jučerašnjim danom suočili su se s novim, restriktivnim mjerama i preporukama u borbi protiv koronavirusa. Prva odredba jest smanjenje broja posjetitelja na svim javnim događanjima, unatoč pridržavanju svih epidemioloških mjera, ulasku isključivo uz COVID putovnicu, potvrdi o preboljenju ili brzom testu.

Nove mjere, osim što donose smanjene kapacitete, također ograničavaju trajanje svih javnih okupljanja na 24 sata, što uvelike utječe na koncerte, festivale i slična događanja koja su prepoznatljivo obilježje naše turističke ponude.

I sve to u srcu turističke sezone.

Usporedbe radi, imamo primjer Velike Britanije koja ne radi na popuštanju mjera, već na njihovom kompletnom ukidanju. Zemlja bilježi ‘povratak u normalu’.

Od kada je u Velikoj Britaniji na snazi ‘strategija popuštanja mjera’, očigledan je pad u broju zaraženih, prenosi BBC. Pad u broju zaraženih broje već peti dan zaredom, što nije bio slučaj još od veljače.

Iako je Velika Britanija riskirala te zauzvrat zaprimila dobre rezultate, Hrvatska s novim mjerama u najvećoj ‘špici’ steže remen ugostiteljima no ovog puta još više svima koji se bave organizacijom evenata i sličnih priredbi.

Što je s njima? Mnogi su za svoja događanja već uložili popriličan kapital očekujući da će mjere, za sve one koji se pridržavaju gore navedenih preporuka, ostati nepromijenjene.

Veliki festivali dvoje o održavanju te u slučaju održavanja postoji li financijski profit iz svega, dok su mnogi lokalni organizatori svoja događanja otkazali iz straha od neuspjeha.

Je li ovo kraj turističke sezone 2021. godine?

Mjere će trajati do 15. kolovoza no možemo li potom očekivati popuštanje, još se ne zna. Usprkos postotku procijepljenih te onih koji su preboljeli ne nazire se kraj ‘novog normalnog’, usprkos mnogih koji su za svoja događanja osigurali testiranja na ulazu zbog dodatne zaštite i sigurnosti mjere ne popuštaju već nas lagano vraćaju u proljetne mjesece.

Nismo sigurni u čemu leži tajna Velike Britanije i smanjena broja zaraženih no vjerujemo da bi svima bilo drago da se nešto slično ponovi baš na obali Jadranskog mora te nam tako malo produži ljeto!